Mamma Mia! (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Členovia skupiny ABBA pohromade

Mamma Mia! je filmová adaptácia rovnomenného muzikálu z roku 1999 uvedená na plátna kín v rok 2008. Je založená na piesniach úspešnej skupiny ABBA a ďalších skladbách, ktoré pre muzikál zložili Benny Andersson a Björn Ulvaeus.
Film mal najväčšie otvorenie zo všetkých muzikálových filmov v Spojených štátoch. Film bol uvedený 3. júla 2008 v Grécku, 10. júla 2008 v Austrálii, na Novom Zélande a v Spojenom kráľovstve, 11. júla 2008 vo Švédsku, 16. júla 2008 na Filipínach, 18. júla 2008 v Spojených štátoch a Kanade a 24. júla 2008 v Izraeli.

Hlavnú postavu slobodnej matky Donny Sheridanovej stvárnila Meryl Streepová, Pierce Brosnan, Colin Firth a Stellan Skarsgård hrajú troch potenciálnych otcov jej dcéry Sophie (Amanda Seyfried).

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Na fiktívnom gréckom ostrove Kalokairi, 20-ročná budúca nevesta Sophie Sheridanová, prezradí svojím družičkám Ali a Lise, že na svoju svadbu pozvala troch mužov bez toho, aby o tom jej matka, Donna, vedela. Sú to muži, o ktorých z Donninho denníku vieme, že s nimi mala sex a teda sú Sophiinými potenciálnymi otcami. Sú nimi írsko-americký architekt Sam Carmichael, švédsky dobrodruh a spisovateľ Bill Anderson a britský bankár Harry Bright. Sophie dúfa, že po stretnutí spozná svojho otca, s ktorým neskôr prejde uličkou v kaplnke.

Donna, ktorá vlastní vilu a nie veľmi úspešne ju prevádzkuje ako hotel, je vo vytržení, že sa môže znova stretnúť so svojimi bývalými spoluhráčkami zo skupiny zvanej Dynamo, autorkou múdrosti Rosie Mulliganovou a bohatou viacnásobne rozvedenou Tanyou Chesham-Leighovou. Donna im odhalila svoje zmätenie nad túžbou svojej dcéry vydať sa v takom mladom veku. Traja muži dorazia a Sophie ich skryje v starom chlieve pre kozy. Neprezradí, že verí, že jedným z nich je jej otec, ale vysvetľuje, že pozvánky poslala ona, nie jej matka. Povie im, aby sa schovali, takže Donnu prekvapia starí priatelia, o ktorých „tak často“ hovorí.

Donna ich špehuje a je v nemom úžase, keď sa ocitne pred bývalými milencami a požaduje od nich odchod. Zdôverí sa Tanyi a Rosie, že skutočne nevie, ktorý z nich je otec Sophie. Medzitým sa Sophie s Billom, Samom a Harrym plaví okolo ostrova a dozvedá sa o ich mladosti s jej mamou. Neskôr to chce všetko vyrozprávať svojmu snúbencovi Skyovi, čo však nestihne, pretože ten odchádza na svoju rozlúčku zo slobodou.

Na Sophiinom večierku vystupujú Donna, Tanya a Rosie. Neskôr dorazia Sam, Bill a Harry a Sophie sa rozhodne porozprávať sa s každým z nich osamote. Je zmätená a nevie, ktorý z nich je jej otcom. Nepomáha jej ani to, že všetci traja si začínajú spomínať, pochopia, že sú Sophiiným otcom a prisľúbia jej, že ju odvedú ku oltáru.

Rosie a Tanya ráno ubezpečujú Donnu, že sa o mužov postarajú. Madzitým Donna konfrontuje Sophie v domnení, že Sophie chce, aby sa svadba zrušila a pohádajú sa. Donna neskôr konfrontuje Sama a obaja si uvedomia, že k sebe stále majú city. Sophie sa prizná Skyovi a požiada ho o pomoc. Ten naštvane reaguje na Sophiin podvod a ona sa obráti na svoju matku s prosbou o podporu, čím sa trhlina v ich vzťahu uzatvorí. Sophie mamu požiada, aby ju previedla uličkou k oltáru.

Keď svadobná hostina kráča ku kaplnke, Sam zastaví Donnu, ktorá odhalí bolesť, ktorú cítila pri jeho strate pred mnohými rokmi. Sophie a Donna kráčajú uličkou a konečne sa porozprávajú o realite, kedy ani jedna z nich nevie, ktorý z mužov je Sophiin otec. Tí nechcú odhaliť otcovstvo, každý súhlasí s tým, že bude pre Sophie jednou tretinou otca. Sophie povie snúbencovi, že by mali odložiť svoju svadbu a precestovať svet. Sam požiada Donnu o ruku a ona odpovedá áno. Na recepcii Sam spieva Donne a Rosie spieva pre Billa. Páry ohlasujú svoju lásku. Na konci filmu Sophie a Sky odplávajú.

Herecké Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Filmové piesne[upraviť | upraviť zdroj]

Piesne sú zoradené podľa poradia ako boli vo filme

  1. "I Have a Dream" - Sophie
  2. "Honey, Honey" - Sophie, Ali a Lisa
  3. "Money, Money, Money" - Donna, Tanya a Rosie
  4. "Mamma Mia" - Donna, Sophie, Ali a Lisa
  5. "Chiquitita" - Rosie, Tanya a Donna
  6. "Dancing Queen" - Tanya, Rosie a Donna
  7. "Our Last Summer" - Harry, Bill, Sam a Sophie
  8. "Lay All Your Love on Me" - Sky a Sophie
  9. "Super Trouper" - Donna, Tanya a Rosie
  10. "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)" - Sophie, Donna, Tanya, Rosie, Ali, Lisa a Dievčatá
  11. "Voulez-Vous" - Donna, Sam, Tanya, Rosie, Harry, Bill, Sky, Ali, Lisa a Pepper
  12. "SOS" - Sam a Donna
  13. "Does Your Mother Know" - Tanya a Pepper
  14. "Slipping Through My Fingers" - Donna a Sophie
  15. "The Winner Takes It All" - Donna
  16. "I Do, I Do, I Do, I Do, I Do" - Sam a Donna
  17. "When All Is Said and Done" - Sam a Donna
  18. "Take a Chance on Me" - Rosie, Bill, Tanya, Pepper a Harry
  19. "Waterloo" - Donna, Rosie, Tanya, Sam, Bill, Harry, Sky a Sophie
  20. "Thank You for the Music" - Sophie
  21. "The Name of the Game" - Sophie (vystrihnutá scéna)

Dabing[upraviť | upraviť zdroj]

Film bol nadabovaný v Českom jazyku v roku 2008. V Slovenskom dabingu sa objavil až v roku 2013 pre televíziu JOJ

Pokračovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Pokračovanie s názvom Mamma Mia: Here We Go Again! vyšlo 20.7.2018, čiže 10 rokov od vydania 1. filmu.[1][2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KROLL, Justin. ‘Mamma Mia’ Sequel Gets Release Date, Director at Universal. Variety, 2017-05-19. Dostupné online [cit. 2017-06-10]. (po anglicky)
  2. KINOBOX.CZ, team at. Pokračování hitu Mamma Mia má první trailer a překvapuje zápletkou [online]. Kinobox.cz, [cit. 2018-03-31]. Dostupné online. (po česky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]