Manuel Valls

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Manuel Carlos Valls Galfetti
francúzsky politik
Manuel Valls
Narodenie13. august 1962 (61 rokov)
Barcelona, Španielsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Manuel Valls

Manuel Carlos Valls Galfetti (* 13. august 1962, Barcelona, Španielsko) je francúzsky socialista, od 1. apríla 2014 ministerský predseda Francúzska.

Valls, ktorý je po otcovi španielskeho (katalánskeho) pôvodu, získal francúzske občianstvo až vo svojich 20 rokoch.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Vallsov dedko z otcovej strany bol v Španielsku šéfredaktorom novín katolíckeho a republikánskeho zamerania. Počas španielskej občianskej vojny ukrýval vo svojom dome kňazov prenasledovaných trockistami a anarchistami. Po víťazstve Francisca Franca bol prinútený sa svojej práce redaktora vzdať. Vallsov otec bol katalánsky maliar Xavier Valls (1923-2006), ktorý odišiel z Barcelony do Paríža. Jeho matka, rodená Luisangela Galfetti, bola pôvodom z kantónu Tessin vo Švajčiarsku.[1]

Valls sa prvýkrát oženil v roku 1987, kedy si vzal Nathaliu Soulié, s ktorou má štyri deti. Manželstvo sa však skončilo rozvodom. V júli 2010 sa Valls oženil druhýkrát, a to s husľovou virtuózkou Annou Gravoinovou.

Politická činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Od mája 2012 do 31. marca 2014 zastával Valls funkciu ministra vnútra. Než sa jej ujal, bol od marca 2001 starostom mesta Évry.

Dňa 1. apríla 2014 bol Valls prezidentom Hollandom menovaný ministerským predsedom. V tejto funkcii nahradil doterajšieho predsedu vlády Jeana-Marca Ayraulta, ktorý 31. marca 2014 podal demisiu. Čoskoro potom zvolal do svojho nového sídla, paláca zvaného Hôtel Matignon, prvú schôdzku svojho kabinetu, ktorý pozostáva už len zo 16 ministrov miesto doterajšieho počtu 38 ministrov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Michaela Wiegel: "Wie Sarkozy" (Jako Sarkozy), Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2. 4. 2014, str. 8.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Manuel Valls

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Manuel Valls na českej Wikipédii.