Marián Ondáš

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Marián Ondáš
redaktor Slovenského rozhlasu
Narodenie7. jún 1948
Trenčianska Turná, Česko-Slovensko
Úmrtie2. február 2018 (69 rokov)
Prievidza, Slovensko

PhDr. Marián Ondáš (* 7. jún 1948, Trenčianska Turná – † 2. február 2018, Prievidza[1]) bol redaktor Slovenského rozhlasu.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Marián Ondáš sa narodil 7. júna 1948 v Trenčianskej Turnej v okrese Trenčín. Otec tam pracoval ako poľnohospodársky adjunkt. Neskôr s rodičmi žil v Krompachoch, kde jeho otec pracoval ako hutník. Marián bol najstarší z piatich detí. Mal bratov Olivera, Jána, Františka a Marcela. Od roku 1952 s rodičmi žil v obci Richnava, odkiaľ obaja rodičia pochádzali.

Po skončení základnej školy úspešne študoval na Strednej priemyselnej škole drevárskej v Spišskej Novej Vsi. Už počas stredoškolských štúdií absolvoval Ľudovú univerzitu histórie, ktorá bola aj sprievodcovskou kvalifikáciou po pamiatkach Spiša. V tomto období mu v miestnych novinách Spišské hlasy uverejnili aj prvé články, predovšetkým o histórií regiónu.

Po skončení vojenskej služby pracoval tri roky ako majster výroby v Uhrovci v pobočke drevárskeho závodu Mier Topoľčany. Popri tom sa stal dopisovateľom okresných novín Socialistický dnešok a podnikového časopisu Drevársky priekopník, ale aj do celoštátnych periodík Pravda, Práca či Smena. Neskôr mu vedenie podniku Mier Topoľčany ponúklo funkciu redaktora pre časopis Drevársky priekopník.

V rokoch 1975 až 1981 pracoval ako redaktor a neskôr ako šéfredaktor okresných novín Socialistický dnešok v Topoľčanoch. Medzitým začal diaľkovo študovať žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení štúdia v roku 1981 začal pracovať ako spravodajca Československého rozhlasu v Bratislave. V roku 1983 štúdia zavŕšil rigoróznou skúškou zo špecializáciou na rozhlas, televíziu a spravodajský film a udelili mu titul PhDr.

Od 1.júla 1981 Československý rozhlas zriadil regionálne štúdio v Prievidzi, z ktorého Marián Ondáš začal po stáži v Bratislave vysielať. Od začiatku sa prioritne venoval najmä uhoľnému baníctvu, energetike a vidieckemu agrosektoru. Za svoju prácu, aktuálne spravodajstvo a presvedčivú publicistiku získal už v prvých rokoch svojho pôsobenia rôzne novinárske ocenenia v Prahe a Bratislave. Okrem práce spravodajcu na strednej a hornej Nitre ako i v Turci sa postupne presadil aj ako moderátor spravodajských relácií Rozhlasových novín a Rádiožurnálu v Bratislave. Od roku 1981 pracoval aj ako moderátor celoštátnej stanice Hviezda v reláciách Štúdio 7 a Spravodajský magazín Hviezdy. Za svoje účinkovanie na vlnách Československého a Slovenského rozhlasu odvysielal približne 15 tisíc rozhovorov, reportáži, príbehov a informácií o živote a práci ľudí v regióne [1]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Srdce v priamom prenose monografia o živote a diele M. Ondáša z roku 2008.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b TASR. Vo veku 69 rokov zomrel dlhoročný redaktor RTVS Marián Ondáš. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2018-02-02. Dostupné online [cit. 2023-01-23].

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]