Medzistavcový kĺb

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Medzistavcový kĺb (lat. articulatio intervertebralis) je pohyblivé spojenie medzi susediacimi stavcami chrbtice, ktorého základom sú párové medzistavcové výbežky (lat. processus articulares). Je to párový kĺb. Kĺbne plochy majú rôzny tvar podľa oblastí chrbtice a majú i individuálnu variabilitu.

Kĺbne puzdrá medzistavcových kĺbov sú pomerne voľné, najviac v oblasti krčnej chrbtice. Ich mediálne strany naliehajú na žlté väzy (lat. ligamenta flava). Do kĺbnej štrbiny zasahuje synoviálna membrána z vnútornej výstelky kĺbneho puzdra a vytvára tak štruktúru podobnú meniskom – jej úlohou je vyrovnávať povrch priľahlých kĺbnych plôch. Ich útlak môže vyvolávať bolesti chrbtice.

Medzistavcové kĺby krčnej chrbtice sú zásobované krvou z vertebrálnej tepny (lat. arteria vertebralis), hrudnej chrbtice zo zadných vetvičiek medzirebrových tepien (lat. rami dorsales arteriae intercostales) a bedrovej chrbtice zo zadných vetvičiek bedrových tepien (lat. rami dorsales arteriae lumbales). Inerváciu zabezpečujú zadné vetvičky príslušných miechových nervov.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Čihák, R.: Anatomie