Michael Sharik

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michael Sharik
Narodenie 13. august 1919
Jersey City, Hudson County, New Jersey, USA
Úmrtie 8. september 1999 (80 rokov)
Morrow, Warren County, Ohio, USA
Miesto pochovania Morrow, Warren County, Ohio, USA
Iné mená rusínsky: Sarik/Šarik
Prezývky Mike/Majk
Štátne občianstvo USA (1912-1959) Spojené štáty
Národnosť rusínska
Rodičia Paul Sarik
Mary rod. Drutarová/Drotárová
Vojenská kariéra
Ozbrojené sily USA (1912-1959) U.S. Armed Forces
Zložka United States Army Rangers
Jednotka 2nd Ranger Battalion, D Company
V službe 1940 – 1969
Vyznamenania Bronze Star
Purple Heart Medal
a ďalšie...
Účasť v bojoch
Vojny Druhá svetová vojna
Bitky Vylodenie v Normandii
Bitka v Hürtgenskom lese

Michael Sharik (* 13. august 1919, Jersey City, Hudson County, New Jersey, USA – † 8. september 1999, Morrow, Warren County, Ohio, USA) bol americký vojak, člen elitnej jednotky United States Army Rangers rusínskeho a slovenského pôvodu. Známym sa stal pre svoju účasť na vylodení v Normandii a bojom v 2. svetovej vojne.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Michael Sharik sa narodil rodičom Paulovi Sarikovi (Šarik) pôvodom z obce Závadka neďaleko Michaloviec a Mary Drutarovej (Drotárovej) pôvodom z obce Úbrež neďaleko Sobraniec. Ešte ako malý chlapec sa vrátil s matkou do vtedajšieho Československa do obce Úbrež kde bývali v rokoch 1920 až 1929. V tomto roku sa vrátili do USA. Podobné sťahovanie medzi domovinou a USA bolo vtedy pomerne bežné.

Michael vstúpil do armády v roku 1940. V roku 1943 sa stal členom 2. práporu jednotky Rangers. So svojou jednotkou sa zúčastnil viacerých bitiek. Medzi najvýznamnejšie a určite aj najťažšie patrí útok na Pointe du Hoc, ktorý sa odohral počas dňa D. Michael Sharik sa v decembri 1944 už ako seržant roty D zúčastnil aj slávneho bodákového útoku na kótu 400 v Hürtgenskom lese, kde bol medzi prvými, ktorí sa dostali až na vrchol kopca.[1] Za svoju službu získal okrem iných vyznamenaní aj Bronzovú hviezdu a Purpurové srdce.

Sharik po vojne pokračoval v kariére v armáde, pracoval na oddelení špeciálnych zbraní. Neskôr slúžil aj v Západnom Nemecku a v Turecku. Po odchode do dôchodku ostal žiť v štáte Ohio.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. O'Donnell, Patrick K., Dog Company: The Boys of Pointe du Hoc, 2013

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]