Minecraft Legends

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Minecraft Legends
Základné informácie
Autor/VývojárMojang Studios,
Blackbird Interactive
VydavateľXbox Game Studios
SériaMinecraft
Dátum vydania18. apríl 2023
ŽánerAkcia, stratégia
MódSingle-player, multiplayer
Platforma

Pozri aj Videoherný portál

Minecraft Legends je akčná strategická videohra vyvinutá spoločnosťami Mojang Studios a Blackbird Interactive, ktorú vydalo štúdio Xbox Game Studios, ktorý slúžil ako vedľajší produkt sandboxovej hry Minecraft z roku 2011. Bol vydaný na platforme Microsoft Windows, ako aj na konzolách ako Nintendo PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series X/S v apríli. 18, 2023. Vývoj hry sa neskôr zastaví 10. januára 2024.

Cieľom hry je ubrániť Overworld pred inváziou prasiat, prasaťom podobných humanoidných stvorení z Netherskej dimenzie, pričom hráč postupne posilňuje ich štruktúry a jednotky pomocou získaných zdrojov. Od vydania hra získala zmiešané množstvo recenzií od kritikov, najmä pokiaľ ide o jej hrateľnosť.

Hrateľnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Minecraft Legends sa odohráva v Minecraft Overworld, dimenzii podobnej Zemi plnej rôznych biómov a prírodných zdrojov, na ktorú momentálne útočia hordy piglinov z Netherskej dimenzie. Overworld obsahuje priateľské dediny, nepriateľské prasiatkové základne a Studňu osudu (hracie miesto a centrum rýchleho cestovania). Podobne ako v Minecrafte sa Overworld generuje procedurálne, výsledkom čoho je jedinečný svet pre každé hranie hry.

Hráči zbierajú zdroje na stavbu obrany, vylepšovanie budov a privolávanie jednotiek. Hráči zbierajú základné suroviny, ako je drevo a kameň. Iné zdroje, ako je redstone a lapis lazuli, sa používajú na budovanie pokročilých štruktúr a privolávanie silnejších jednotiek, ale sú uzamknuté za vylepšeniami Well of Fate. Prismarine, ktorý je potrebný na stavbu niektorých budov, sa dá zbierať len porážkou prasiatkových štruktúr. Hráč môže použiť zdroje, ktoré nazbieral, na stavbu budov a vylepšovanie Studne osudu. Obranné opevnenia ako hradby a veže chránia priateľské dediny a hráčske základne. Spawneri zvolávajú priateľské jednotky, ktoré môžu hráči naverbovať do svojej armády. Útočné štruktúry, ako je redstone delo, vrhajú výbušné granáty na ciele z veľkej vzdialenosti. Vylepšenie Studne osudu odomkne pokročilejšie budovy a jednotky.

Primárnym cieľom boja je zničiť základne piglinov a brániť spriatelené dediny pred pravidelnými nájazdmi piglinov. Hráči používajú svoje privolané jednotky na útoky a ničenie piglinov. Hráči cestujú po Overworlde na svojom koni, z ktorého môžu vydávať rôzne rozkazy veliť svojej armáde na bojisku. Tieto príkazy zahŕňajú príkazy na zhromaždenie, zastavenie a útok. Hráči môžu tiež použiť svoj meč na priamy útok na nepriateľov. Hráči budujú svoju armádu stavaním spawnovacích budov, ktoré privolávajú jednotky alebo verbujú jednotky z táborov nachádzajúcich sa po celom Overworlde.

Herné režimy[upraviť | upraviť zdroj]

Kampaň je príbehový režim Minecraft Legends pre jedného hráča. Slúži ako návod pre režim hry pre viacerých hráčov. Hráči musia poraziť tri hordy piglinov, z ktorých každá má svojho vlastného šéfa. Porážka hordy odomkne posledného bossa, The Great Hog. Po porážke bossa hráč vyhráva kampaň. "Lost Legends" je mesačná výzva, ktorá postaví hráča proti ťažkým nepriateľom. Splnenie výzvy odmeňuje hráčov špeciálnym kozmetickým predmetom.

Minecraft Legends tiež obsahuje kooperatívny aj kompetitívny PVP režim pre viacerých hráčov, ktorý umožňuje hráčom navzájom súťažiť. V kooperácii hráči spolupracujú, aby porazili silných AI bossov. V režime PVP je cieľom hráčov spolupracovať v tímoch po 3 až 4 hráčoch, aby zničili Studňu osudu súperovho tímu a zároveň ochránili svoju vlastnú. Prvý tím, ktorý zničí Studňu osudu súpera, je víťaz.

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Priestor[upraviť | upraviť zdroj]

Minecraft Legends sa odohráva v Minecraft Overworld, ktorý bol napadnutý piglinami z Netheru. Kanonicky sú udalosti v hre zarámované ako legenda, ktorá sa traduje generáciami dedinčanov. V reakcii na inváziu povstane veľký hrdina a odpudí prasiatka tým, že zjednotí davy Overworldu a zachráni ho pred zničením.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Hra začína tým, že hráč ťaží v jaskyni, keď ho privítajú tri bytosti: Akcia, Vedomosti a Predvídavosť. Tieto bytosti sa nazývajú Hostitelia, správcovia Nadsveta. Títo traja presvedčia hráča, aby im pomohol zachrániť ich svet, kde vypukla vojna medzi Netherom a Overworldom. Hráč je potom prenesený do tohto sveta. Po dokončení tutoriálu musí hráč zachrániť niekoľko dedín pred napadnutím piglinami z Netheru. Potom hráč zničí tri podzemné základne, ktoré sa pripravujú na inváziu do dedín. Následne hráč zničí deväť portálov Nether z troch rôznych svetových oblastí. V každej z týchto troch oblastí musí hráč poraziť šéfa piglinov: „Požierača“, „Beštia“ a „Nerozbitného“. Akonáhle hráč zničí všetky portály a porazí všetkých bossov, hráč bojuje s posledným bossom: "The Great Hog."

Rovnako ako hráč porazí Veľkého prasa, urobí posledný pokus o zničenie Studne osudu. To sa odrazí a jeho armáda je pohltená portálom, ktorý ich pošle späť do Netheru. Potom Veľký Hog konečne zomrie. Po bitke je v Overworlde veľká oslava ich víťazstva nad prasiatkami. Nie všetko je však v poriadku. Dedinčania-bojovníci, ktorí bojovali po boku hrdinu, nenávidia pacifistických dedinčanov, ktorí to neurobili, čo spôsobuje roztržku medzi týmito dvoma skupinami. Okrem toho hostitelia prenechali svet zodpovednosti hrdinu a pokračovali ďalej.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Minecraft Legends sa začal vyvíjať v roku 2018. Hra bola ohlásená počas Xbox a Bethesda Games Showcase 12. júna 2022. Po predstavení trailer na kanáli Minecraft YouTube potvrdil ďalšie platformy. Vyvinuli ju tvorcovia série Mojang Studios v spolupráci s Blackbird Interactive, tímom založeným bývalými zamestnancami Relic Entertainment, ktorí sú známi najmä vývojom série strategických videohier v reálnom čase Homeworld.

Po úspechu Minecraft Dungeons bol Minecraft Legends vydaný 18. apríla 2023. Bol sprístupnený na hranie na Nintendo Switch, PlayStation 5|4, Steam, Windows 11| 10, PC Game Pass, Xbox Game Pass, Xbox Series X|S, Xbox One a Xbox Cloud Gaming.

10. januára 2024 Mojang oznámil, že pre Minecraft Legends nebudú vydané žiadne ďalšie aktualizácie.

Recenzie[upraviť | upraviť zdroj]

Minecraft Legends získal "zmiešané alebo priemerné" recenzie, podľa agregátora recenzií Metacritic. Kritici vo všeobecnosti považovali túto hru za zábavnú, ale opakujúcu sa a chýbajúcu do hĺbky. Kritici chválili hru za jej umelecký štýl s tematikou Minecraft, mechanizmus zhromažďovania zdrojov a hrateľnosť pri budovaní základne. Kritikom sa páčil aj kooperácia pre viacerých hráčov a režimy PvP. Niektorí recenzenti hre kritizovali nedostatok strategickej hĺbky, slabú AI, a únavnú hrateľnosť. IGN to nazval "pútavou strategickou hrou, ktorá robí skvelú prácu pri zefektívňovaní notoricky zložitého žánru bez obetovania vždy dôležitého prvku voľby a dôsledkov."[1][2]

Minecraft Legends dosiahol 3 milióny hráčov za dva týždne po vydaní v máji 2023.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Minecraft Legends wiki [online]. . Dostupné online. (po anglicky)
  2. Minecraft Legends [online]. . Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Minecraft Legends na anglickej Wikipédii.