Monitor (obrazovka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
17" LCD monitor spoločnosti LG

Monitor je základné výstupné elektronické zariadenie slúžiace na zobrazovanie textových a grafických informácií. Ak je pripojený k počítaču, je prepojený s grafickou kartou, ale môže byť pripojený aj k iným zariadeniam alebo do nich priamo integrovaný (PDA), monitor je priamo pripojený k videokarte vysielajúcou patričné ​​informácie, ktoré budú na monitore (jeho obrazovke) zobrazené. Monitor môže byť tiež súčasťou samostatného počítačového terminálu.

Pri práci farebnej CRT obrazovky sú z troch katód emitované elektrónové zväzky, ktoré sú pomocou jednotlivých mriežok až na tienidlo obrazovky. Na zadnej stene tienidla obrazovky sú nanesené vrstvy tzv. Luminofórov (luminofor = látka premieňajúca kinetickú energiu na energiu svetelnú). Red (červená), Green (zelená), Blue (modrá) pre aditívny model skladania farieb. Vlastné elektrónové zväzky sú bezfarebné, ale po dopade na príslušné luminofóry dôjde k rozsvieteniu bodu zodpovedajúcej farby. Tesne pred tienidlom obrazovky sa nachádza maska ​​obrazovky. Je to v podstate mreža, ktorá má za úlohu prepustiť len úzky zväzok elektrónov. Maska obrazovky musí byť vyrobená z materiálu, ktorý čo najmenej podlieha tepelnej rozťažnosti a pôsobeniu magnetického poľa. Oba dva tieto javy by totiž spôsobili, že elektrónové zväzky nedopadnú presne na svoj luminofor, čo by sa prejavilo nečistotou farieb. Elektrónové zväzky sú vychyľované pomocou vychyľovacích cievok tak, aby postupne opisovali zľava doprava a zhora nadol jednotlivé riadky obrazovky.

Na rozdiel od televízora nie je zvyčajne vybavený vysokofrekvenčným vstupným obvodom (tunerom), takže k nemu nemožno pripojiť anténu. Signál je do monitora prenášaný buď analógovo alebo digitálne. Monitory môžeme podľa používaných technológií rozdeliť na niekoľko skupín:

Niektorí významní výrobcovia[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Monitor (obrazovka) na českej Wikipédii.