Mountmellick

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vstup do mesta z juhu

Mountmellick (ír. Móinteach Mílic) je mesto v centrálnej časti Írska, v grófstve Laois. Žije tu 4 137 obyvateľov (2006).

Mesto leží v severnej časti grófstva, na rieke Owenass, ktorá sa severne od mesta vlieva do Barrow, 2 km na severovýchod prechádza hranica grófstva Offaly. Nachádza sa na križovatke cesty II. triedy N80 s regionálnymi cestami R422 a R423. Portlaoise leží 11 km na juh, Portarlington 12 km na severovýchod, Mountrath 18 km na juhozápad a Tullamore 23 km na severozápad.

Pred tzv. Veľkým írskym hladomorov v polovici 19. storočia bolo mesto významným priemyselným centrom, známym ako Malý Manchester. Miestna výšivkáreň (známa ako Mountmellick Lace) bola veľmi populárna v 19. storočí a produkovala mnohé vzorky, ktoré sa dodnes zachovali v miestnom múzeu. V meste žilo pred obdobím veľkého hladomoru až približne 8 000 obyvateľov a malo početnú kvakerskú populáciu, ktorá tu stále žije. Mountmellick je tiež známy svojim vianočným stromčekom, ktorý je najväčším celoročne stojacim vianočným stromčekom v Európe a druhým najväčším na svete. Ide o kovovú štruktúru, nie reálny strom.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]