Mučenica čistoty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sv. Anežka Rímska, mučenica čistoty staroveku.

Mučenica čistoty je termín pre ženu, ktorá stratila život, keď sa bránila znásilneniu či podobnej forme zneuctenia. Používa sa najmä v rámci katolíckej cirkvi a hovorca ho spravidla môže použiť v rôzne širokom význame: od označenia akejkoľvek takejto ženy, až po najužšie, kedy je tak charakterizovaná iba osoba uznaná katolíckou cirkvou za mučenicu (a priznaním titulu svätá či blahoslavená).

Kritika[upraviť | upraviť zdroj]

Uctievanie a oficiálne vyzdvihovanie mučeníc čistoty kritizujú niektoré (najmä feministické, socialistické a liberálne) skupiny, podľa ktorých je nevhodné, lebo nezaslúžene stigmatizuje ženy, ktoré volili opačne alebo ktoré boli nakoniec násilím premožené, a vlastne prijíma vnímanie, že znásilnenie špiní obeť a nie páchateľa.

Niektoré skupiny dodávajú, že voľba radšej smrť než znásilnenie je zlá sama už z podstaty a preto by sa nemala uprednostňovať už z tohto dôvodu.

Sv. Maria Goretti, najuctievanejšia a najznámejšia mučenica čistoty.

Ďalší zase argumentujú, že znásilnenie je zlé, ale smrť tiež a v niektorých prípadoch nemusí byť rozhodnutie radšej smrť správne. Napríklad v prípade sv. Marie Goretti sa v tomto smere namieta, že jej smrť bola ťažkou ranou pre celú rodinu - bola najstaršia dcéra a v rodine bez otca a s chorou matkou prakticky viedla domácnosť - a na základe toho jej rozhodnutie kritizujú ako "nemúdre".

Celkovo sa diskusia na túto tému koncentruje na osobu sv. Marie Goretti, ako jednoznačne najznámejšej a najuctievanejšej mučenice čistoty modernej doby.

Známe mučenice čistoty[upraviť | upraviť zdroj]

Sväté[upraviť | upraviť zdroj]

Blahoslavené[upraviť | upraviť zdroj]

Bl. Karolina Kózka, poľská Maria Goretti

Ostatné[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. V Brazílii blahorečili mučeníčku čistoty Izabelu Camposovú (1962-1982) [online]. Vatican News, 2022-12-10. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]