Muldavský monastier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Muldavský monastier
(Мулдавски манастир)
kláštor
Muldavský monastier - zvonica a kláštorný chrám
Štát Bulharsko Bulharsko
Oblasť Plovdiv
Okres Asenovgrad
Obec Muldava
Súradnice 41°58′43″S 24°54′45″V / 41,97861°S 24,91250°V / 41.97861; 24.91250
Vznik 14. storočie
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Stav zachovalý
Využitie fungujúci ako kláštor
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Muldavský monastier svätej Paraskevy (Petky) (bulh. Мулдавският манастир „Света Петка“Muldavski manastir "Sveta Petka") je fungujúci ženský pravoslávny kláštor nachádzajúci sa 2,5 km juhozápadne od dediny Muldava a asi 4 km juhovýchodne od okresného mesta Asenovgrad v južnom Bulharsku.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Ako viacero kláštorov v okolí, aj Muldavský monastier vznikol v blízkosti starého ajazma. Založený bol v 14. storočí, no veľmi krátko po založení bol spustošený osmanskými hordami a to sa mu stalo v jeho histórii ešte niekoľkokrát. Stal sa aj obeťou tureckého náboženského fanatizmu v roku 1666, kedy v okolí prebiehala veľká vlna poturčovania a ničenia kresťanských pamiatok. Poslednýkrát bol monastier obnovený v roku 1836 igumenom Antimom a v tejto podobe stojí dodnes.

Počas bulharského národného obrodenia bol monastier dôležitým vzdelanostno-literárnym strediskom a bola v ňom umiestnená veľká knižnica s množstvom starých vzácnych rukopisov, ktoré boli neskôr zničené. Pri kláštore fungovala do roku 1888 aj škola. V kláštore často pobýval bulharský revolucionár a národný hrdina Vasil Levski a do dnešného dňa sa tu zachoval jeho úkryt v zamurovanej miestnosti pod jednou z budov. V roku 1883 kláštor navštívil známy český maliar Ivan Mrkvička. Počas jeho pobytu v kláštore mu náhle zomrel jeho jednoročný syn, ktorý je pochovaný v záhrade kláštora.

Areál a charakteristika kláštora[upraviť | upraviť zdroj]

Areál do dnešných čias funguje ako ženský monastier. Zachované sú ubikačné a administratívne budovy, ako aj chrám so zvonicou a ajazmo. Kláštorný komplex je ohradený vysokými stenami. Dvojposchodové ubikačné budovy sú postavené v bulharskom obrodeneckom štýle s kolonádou na prízemí.

Kláštorný chrám je postavený v roku 1836 a predstavuje veľkú trojloďovú pseudobaziliku bez kupoly s vnútornou a vonkajšou predsieňou. Zvonica bola vystavaná pri juhozápadnom rohu chrámu v roku 1894. Stenopisy chrámu sú z roku 1840 a majú veľmi vysokú umeleckú hodnotu. V roku 1946 sa budova chrámu čiastočne zrútila a bola zreštaurovaná v roku 1951.

Ajazmo bolo postavené v roku 1888 a nachádza sa mimo približne 20 metrov ďaleko od stien kláštorného komplexu.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]