Nábrežie M. R. Štefánika (Bratislava)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nábrežie M. R. Štefánika
ulica/námestie
Štát Slovensko Slovensko
Mesto Bratislava
Mestská časť Ružinov
Obvod II
Súradnice 48°08′24″S 17°07′24″V / 48,140069°S 17,123218°V / 48.140069; 17.123218
PSČ 811 09[1]
Map
Poloha v rámci Bratislavy (interaktívna mapa)
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Nábrežie M. R. Štefánika je nábrežie v Bratislave v mestskej časti Ružinov.[2] Je súčasťou modernej štvrte Eurovea, ktorá sa nachádza na nábreží Dunaja v susedstve historického centra Bratislavy. V minulosti sa tu nachádzala rafinéria Apollo, zbombardovaná na konci druhej svetovej vojny v apríli 1945. Je pomenované podľa Milana Rastislava Štefánika (1880 – 1919), slovenského astronóma, generála a diplomata. Pôvodne uvažovaným názvom bolo Divadelné námestie, čoho dôkazom sú smerové šípky v pozemnej garáži SND v severnej časti.

Nábrežie je zo severnej strany ohraničené novou budovou Slovenského národného divadla (Pribinovou ulicou, ktorá je v tejto časti pešou zónou), zo západnej strany nákupným centrom Eurovea Galleria a päťhviezdičkovým hotelom Sheraton Bratislava, z východnej strany pokračovaním nákupného centra a apartmánmi River places. Južnú stranu námestia lemuje nábrežná promenáda.

Na námestí sa nachádzajú tri fontány.

Severnej časti nábrežia, pri centrálnom vstupe do novej budovy Slovenského národného divadla, dominuje fontána s bronzovou plastikou "Tanečnica" od akad. soch. Alexandra Biľkoviča (v spolupráci s architektom Iľja Skočekom). Strojovňa pod fontánou mení intenzitu vstrekov, následne voda steká do obruby fontány. Vodostreky sú po zotmení nasvietené farebným svetlom.[3]

O niekoľko metrov južnejšie sa nachádza druhá fontána s názvom "Prameň" od doc. Petra Rollera (v spolupráci s Ing. arch. Petrom Bauerom). Ide jedinú realizovanú časť konceptu sústavy kaskád, ktorými mala pretekať voda vytvárajúci akýsi potôčik, pričom voda mala stekať do Dunaja. Nad Prameňom mala byť podla pôvodne umiestnená socha Thálie, na ktorú sa po zmene koncepcie námestia už súťaž nerealizovala. Na každej strane fontány Prameň sa nachádza jeden sivý osem-uholníkový vlajkový stožiar so svetlometom, od r. 2013 oblepený logom SND. Architektúra stožiarov pripomínajúca maják - odkaz na minulosť tohto miesta, kde bol nákladný prístav. Pri výstavbe komplexu budov Eurovea však došlo k zúženiu námestia, v dôsledku čoho nie je vidno stožiare z Dunaja, navyše vizuálne zanikajú natlačenými budovami Eurovey.

Centrálnu časť námestia tvorí najväčšia zo všetkých troch fontán. Ide o obdĺžnikovú fontánu tvorenú pravidelnými šachovnicovými sklenenými štvorcami 6x10, ktoré sú olemované vodnými tryskami meniacimi intenzitu vstreku, ako aj farebnými svetlometmi vytvárajúcimi večer príjemnú atmosféru. Zaujímavosťou fontány je, že tvorí presklenú strechu podzemnej časti nákupnej galérie Eurovea.

Na južnej strane nábrežia, na dunajskom nábreží, sa nachádza na vysokom pylóne Pamätník československej štátnosti bronzová Socha českého leva držiaceho slovenský štátny znak. Pamätník sa nachádzal do roku 2007 pred budovou Slovenského národného múzea. Pred pylónom stojí bronzová socha v nadživotnej veľkosti generála Milana Rastislava Štefánika, ktorú v roku 1938 vytvoril český sochár Bohumil Kafka. Pôvodná bronzová socha stála v rokoch 19381954 na dnešnom Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave, neskôr bola zničená. Na základe variantov pôvodnej sochy a zachovaných fragmentov bola vytvorená kópia pôvodnej sochy, ktorá dnes tvorí jedni z dominánt pravobrežnej strany Dunaja.[4][5]

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zoznam PSČ Slovenskej republiky [online]. pscpsc.sk, [cit. 2017-02-06]. Dostupné online.
  2. Abecedný zoznam ulíc Bratislavy a pomenovaných priestranstiev [online]. Hlavné mesto SR Bratislava, rev. 2017-01-10, [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  3. S. Hroncová, E. Gajdošová, N. Mazanová: Národné, vyd. Slovenské národné divadlo v spolupráci s NM Code, 2008
  4. Pamätník Milana Rastislava Štefánika v Bratislave
  5. M. Glváč: Socha M. R. Štefánika sa vráti späť do Bratislavy
  6. Dopravný podnik Bratislava [online]. Bratislava: Dopravný podnik Bratislava, [cit. 2022-04-08]. Dostupné online.
  7. Bratislava : Cestovné poriadky. imhd.sk (Bratislava: mhd.sk). Dostupné online [cit. 2022-04-08].
  8. Cestovné poriadky prímestskej autobusovej dopravy - ARRIVA Bratislava [online]. arriva.sk, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.
  9. Total Avengers s.r.o.. Cestovné poriadky [online]. idsbk.sk, [cit. 2022-06-26]. Dostupné online.