Nišava

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nišava
Rieka
Štáty Srbsko Srbsko,  Bulharsko Bulharsko
Zdrojnica Kom
 - poloha Stara Planina
 - výška 1 100 m
Ústie Južná Morava
 - poloha Sečanica
 - výška 160 m
 - súradnice 43°22′14″S 21°46′08″V / 43,3705°S 21,769°V / 43.3705; 21.769
Dĺžka 218 km
Povodie 3 950 km² (395 000 ha)
Prietok
 - priemerný 36 /s
Poloha ústia do Južnej Moravy
Poloha ústia do Južnej Moravy
Wikimedia Commons: Nišava
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Nišava (srb. Нишава) je rieka v Bulharsku a juhovýchodnom Srbsku. Je pravým prítokom Južnej Moravy, povodie má 3 950 km², priemerný prietok 36 m³/s a dĺžka rieky je 218 km.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Rieka pramení v Bulharsku v pohorí Stará planina, neďaleko vrchu Kom, v blízkosti srbských hraníc, v nadmorskej výške okolo 1100 m. Na bulharskom území sa nachádza celkom 67 km rieky bez väčších prítokov, na srbské územie vstupuje v blízkosti hraničného prechodu Kalotina-Gradina. Ďalej pokračuje severozápadným smerom; preteká mestami Dimitrovgrad, Pirot, Bela Palanka a Niš, podľa ktorého je pomenovaná. Približne 10 km západne od tohto mesta sa vlieva do rieky Južna Morava.

Medzi mestami Niška Banja a Bela Palanka vytvára rieka úzku tiesňavu, nesúcu názov podľa dediny Sićevo - Sićevská tiesňava. Dlhá je 17 km a rieka bola v tomto mieste využitá hneď dvakrát na výrobu elektrickej energie. Rieka má iba menšie prítoky (Temeštica, Visočica, Jerma, Crvena reka, Koritnica, Kutinska reka).

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Rieka vytvára hlboká kaňon, ktorým od staroveku vedie významná dopravná spojnica Srbska a Bulharska, konkrétne miest Niš a Sofia. Údolím prechádza železničná trať i významný cestný koridor E80 na Istanbul. Po dobudovaní srbskej diaľnice A4 a bulharskej A7 vznikne súvislé diaľničné prepojenie západnej Európy cez Srbsko a Bulharsko s tureckou metropolou Ankara.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Nišava

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Nišava na českej Wikipédii a Nišava na srbskej Wikipédii.