Nintendo 3DS

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nintendo 3DS
Základné informácie
VýrobcaNintendo
Dátum uvedenia na trhJaponsko 26. február 2011
Európa 25. marec 2011
USA 27. marec 2011
Austrália 31. marec 2011
TypPrenosná herná konzola
Generáciaôsma generácia
ProcesorARM11 MPCore
Pamäťové médiaNintendo 3DS flash kartridže
Najobľúbenejšie hryMario Kart 7
Pokémon X a Y
Pokémon Sun a Moon
PredchodcaNintendo DS

Pozri aj Videoherný portál

Nintendo 3DS je prenosná herná konzola vyvinutá japonskou spoločnosťou Nintendo. Prvýkrát bola verejnosti predstavená v roku 2010 na americkej výstave E3 [1] a v roku 2011 bola postupne uvedená na celosvetový trh. Dolný displej konzoly je dotykový, horný je schopný stereoskopického 3D efektu bez nutnosti nosenia 3D okuliarov.

Hlavnou konkurenciou Nintenda 3DS bola konzola PlayStation Vita spoločnosti Sony.

Hardvér[upraviť | upraviť zdroj]

Svojím vzhľadom sa konzola podobá na svojho prechodcu Nintendo DS, hlavne svojím vyklápacím dizajnom a podobným rozložením tlačidiel. Výraznou zmenou je pridanie analógovej páčky Circle Pad, ktorá slúžila najmä na ovládanie pohybu v hrách.

Všetky modely 3DS ponúkajú spätnú kompatibilitu s DS hrami.

Technická špecifikácia[upraviť | upraviť zdroj]

  • CPU: ARM11 MPCore @ 266 MHz
  • RAM: 128 MB
  • Rozlíšenie: 800 x 240 pixelov (400 x 240 pixelov pre každé oko ak je zapnutý 3D efekt)
  • Paleta farieb: 16,77 miliónov farieb

Softvér[upraviť | upraviť zdroj]

Užívateľské rozhranie operačného systému 3DS je podobné tomu z konzoly Wii: dvojrozmerná sieť ikon aplikácií a hier, pomenovaná HOME Menu. Systém však ponúka viacero funkcií i možností prispôsobenia celkového vzhľadu, či už usporiadaním ikon, organizácie priečinkov, alebo zmenou grafickej témy.

Nintendo eShop[upraviť | upraviť zdroj]

Online obchod Nintedno eShop nebol v konzole prítomný hneď po jej uvedení na trh, pridaný bol až v júni 2011. Dajú sa cez neho kupovať digitálne kópie 3DS a DSiWare hier, pozerať videá a sťahovať demo verzie.

Virtual Console[upraviť | upraviť zdroj]

Virtual Console logo

Rovnako ako to bolo na konzole Wii (a neskôr aj Wii U, súčasťou eShopu je aj Virtual Console, takže je možné hrať emulované hry zo starých konzol, konkrétne Game Boy, Game Boy Color, Sega Game Gear, Nintendo Entertainment System a v prípade "New" verzií 3DS aj Super Nintendo Entertainment System.

StreetPass[upraviť | upraviť zdroj]

StreetPass je funkcia, ktorá umožňuje hráčom automaticky zdieľať svoje Mii postavičky spolu s dátami z aplikácií a hier, ktoré majú hráči spoločné. K výmene dochádza automaticky potom, ako sa k sebe priblížia dve konzoly 3DS.

Download Play[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako jej predchodca Nintendo DS, aj 3DS ponúka možnosť zdieľania vybraných hier, respektíve ich demoverzií, cez bezdrôtové pripojenie medzi konzolami.

Verzie[upraviť | upraviť zdroj]

Počas životného cyklu konzoly bolo vydaných dokopy 5 novších, upravených modelov.

Nintendo 3DS XL[upraviť | upraviť zdroj]

Prvou upravenou verziou konzoly bolo Nintendo 3DS XL, s celkovo väčšími rozmermi a väčšou výdržou batérie. Predávať sa začala v roku 2012.

Nintendo 2DS[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2013 bola na trh uvedená nová, vzhľadom drasticky odlišná verzia konzoly. Nemala vyklápací dizajn a displej nebol schopný ikonického 3D efektu. Tento model bol predstavovaný najmä ako model vhodný pre malé deti, najmä vďaka svojej nízkej cene, pevnejšej konštrukcii a absencii 3D efektu, ktorý malým deťom mohol spôsobovať zdravotné problémy.

New Nintendo 3DS[upraviť | upraviť zdroj]

Tento úplne nový, výrazne odlišný model bol najrpv uvedený na japonský a austrálsky trh v roku 2014, o rok neskôr aj v Európe a Amerike. Obsahoval vylepšené predné kamery, ktoré snímali hráčovu tvár a tak tomu prispôsobovali zobrazovaný stereoskopický 3D efekt, takže sa dal sledovať aj pri malých pohyboch tváre či samotnej konzoly. Ďalej obsahoval celkovo upravený dizajn celého tela konzoly, dve nové bočné tlačidlá (ZL a ZR), druhú pohybovú páčku C-Stick a NFC čip, vďaka ktorému bola konzola kompatibilná s figúrkami Amiibo.

Model sa predával v dvoch variantoch, v čiernej a bielej farbe, ale boli k nemu dostupné aj vymeniteľné zadné kryty.

Vďaka výkonnejšiemu procesoru sa na New Nintendo 3DS konzolách dali cez Virtual Arcade hrať aj digitálne verzie Super Nintendo Entertainment System hier, čo na predchádzajúcich modeloch nebolo možné.

New Nintendo 3DS XL[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o väčšiu verziu New Nintendo 3DS, na trh uvedenú v roku 2015. Okrem väčšej výdrže batérie a väčších rozmerov celej konzoly i displejov, je najväčším rozdielom nemožnosť vymieňať zadné kryty.

New Nintendo 2DS XL[upraviť | upraviť zdroj]

Posledným modelom série, vydaný v roku 2017, bol New Nintendo 2DS XL. Bol vyvinutý ako nástupca modelu 2DS, a mal teda displej bez 3D efektu, ale i nižšiu cenu. Zachoval si všetky ostatné funkcie predchádzajúceho modelu New Nintendo 3DS XL, avšak s pozmeneným dizajnom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. WEBSTER, Andrew. 3DS unveiled: no glasses required, Kid Icarus, and 3D movies [online]. Ars Technica, 2010-06-15, [cit. 2019-12-02]. Dostupné online. (po anglicky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]