Pokémon X a Y

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pokémon X a Y
Základné informácie
VydavateľGame Freak
DistribútorNintendo
SériaPokémon
Dátum vydania21. október 2013
ŽánerRPG
MódSingleplayer, multiplayer
PlatformaNintendo 3DS
Médium3DS kartridž

Pozri aj Videoherný portál

Pokémon X a Y je dvojica hier vyrobených japonským štúdiom Game Freak a vydaných spoločnosťou Nintendo pre konzolu Nintendo 3DS. Na trh vyšla 12. októbra 2013 a je to prvá dvojica hier hlavnej Pokémon série, ktorá mala jednotný celosvetový dátum vydania.

Ide o prvé hry šiestej generácie Pokémon hier. Najväčšími zmenami bola plne trojrozmerná grafika, 72 nových druhov Pokémonov, jeden nový typ Pokémonov ("Fairy", v preklade "víla") a vylepšené internetové funkcionality.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Svet[upraviť | upraviť zdroj]

Pokémon X a Y sa odohrávajú v regióne Kalos, ktorý bol inšpirovaný Francúzskom a francúzskou kultúrou, s veľkým dôrazom na módu: sú to prvé hry v sérii, kde si hráči môžu meniť oblečenie svojej postavy. Tvar celého regiónu kopíruje severnú polovicu Francúzska a po celom regióne sa nachádzajú miesta inšpirované skutočnými, ako napríklad hlavné mesto Lumiose City inšpirované Parížom.

Zápletka[upraviť | upraviť zdroj]

Hráčova postava (chlapec, alebo dievča) sa so svojou matkou prisťahovala do regiónu Kalos. Krátko po príchode sa spriatelí so štvoricou hravých kamarátov a spoločne prechádzajú celú krajinu, trénujúc svojich Pokémonov a zbierajúc pri tom odznaky za svoje víťazstvá. Počas svojich ciest ale opakovane narážajú na "Team Flare", organizáciu módnych chuligánov, ktorí majú tajné, zlovestné plány na využitie legendárneho Pokémona Xerneasa, alebo Yveltala (v závislosti na hre).