Nořičí hora

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nořičí hora
vrch
Nořičí hora
Štát Česko Česko
Región Moravsko-sliezsky
Okres Nový Jičín
Obec Trojanovice
Pohorie Moravsko-sliezske Beskydy
Podcelok Radhošťská hornatina
Povodie Lubina
Nadmorská výška 1 047,0 m n. m.
Súradnice 49°30′28″S 18°16′15″V / 49,5078°S 18,2708°V / 49.5078; 18.2708
Orogenéza/vrásnenie alpínske vrásnenie
Najľahší výstup neznačený
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Nořičí hora (1 047,0 m n. m.[1]) je zalesnený vrch v Moravsko-sliezskych Beskydách. Leží na severnej Morave, približne 5 km juhovýchodne od Frenštátu pod Radhoštěm.[2] Patrí do CHKO Beskydy a veľká časť vrchu je súčasťou prírodnej rezervácie Noříčí.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa v strednej časti pohoria, v geomorfologickom podcelku Radhošťská hornatina. Leží na rázsoche, ktorá vybieha severným smerom z Tanečnice (1 084 m n. m.), situovanej v hlavnom hrebeni Radhošťského hřbetu. Patrí do katastra obce Trojanovice v okrese Nový Jičín v južnej časti Moravsko-sliezskeho kraja. Vrcholová časť a severné svahy sú súčasťou prírodnej rezervácie a masív patrí do povodia rieky Odra.[2]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Vrch leží na okraji atraktívnej centrálnej časti pohoria, v blízkosti sedla a rekreačného strediska Pustevny. Nakoľko však na vrchol nevedú značené trasy, je pohyb v chránenom území značne obmedzený. Masívom vedie niekoľko lesných ciest, ktoré prístup umožňujú. Južne leží sedlom oddelený Zmrzlý vrch (1 043 m n. m.), ktorým pokračuje hrebeň na Tanečnicu (1 084 m n. m.). Západné svahy odvodňujú prítoky Lomnej, východná časť zásobuje vodou Bystrý potok, ktoré patria do povodia rieky Lubiny.[2] Hustý les umožňuje iba veľmi obmedzené výhľady.

Výhľady[upraviť | upraviť zdroj]

Obmedzený prístup na vrchol a absencia značených trás zamedzujú výraznejšiemu návalu turistov. Hoci vrch dosahuje značnú nadmorskú výšku, hustý lesný porast neumožňuje rozhľad. Ten je možný len z menších lokalít bez vegetácie a mimo okolia Frenštátu pod Radhoštěm sú najlepšie pozorovateľné okolité vrchy Moravsko-sliezskych Beskýd.[3]

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Vrch je vďaka blízkosti k obci Trojanovice i atraktívnych Pusteven pomerne ľahko dostupný. Značené trasy však vedú len úpätím vrchu a na Pustevny.

  • po značke zo sedla Pustevny na Čertův mlýn
  • po značke od rázc. Na Pekliskách východným úpätím na Pustevny
  • po značke z rázc. Ráztoka na Pustevny
  • po značke severným úpätím z rázc. Ráztoka na rázc. Na Pekliskách[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Slovenská republika: podrobný autoatlas so zemepisnou sieťou WGS-84 pre GPS. 8. vyd. Harmanec : Vojenský kartografický ústav, 2007. ISBN 978-80-8042-509-8. Kapitola Mapová časť, s. 2.
  2. a b c d Mapový portál HIKING.SK [online]. Dennikn, [cit. 2021-05-31]. Dostupné online.
  3. Peakfinder [online]. peakfinder.org, [cit. 2021-05-31]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]