Odpadky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Odpadky v okolí zberných nádob.

Odpadky alebo smeti sú odhodené, nespotrebované zvyšky[1] potravín, obalov, predmetov a iných výrobkov. Ide o povrchovú kontamináciu, spojenú s ľudskými sídlami, no i parkami, často navštevovanými lokalitami a v neposlednom rade vodnými tokmi a moriami, kde je odpad odplavený riekami. Odpadky tvorí zvyčajne vyhodený a ponechaný odpad, ako sú igelitové vrecká, jednorazový príbor, cigaretové ohorky, kartón, hliníkové plechovky, PET-fľaše a v horšom prípade aj pneumatiky, elektrické spotrebiče či batérie.

Mnohé odpadky sa rozkladajú dlhý čas a majú negatívny vplyv na človeka a životné prostredie, keďže ovplyvňuje kvalitu pôdy, podzemnej či povrchovej vody alebo ovzdušia a tak aj života človeka, ale aj mnohých živočíchov.

Nevýhody[upraviť | upraviť zdroj]

V závislosti od ponechaného odpadu vznikajú rôzne druhy problémov. Hygienické problémy sú najčastejšie spojené s vyskytujúcimi sa mikroorganizmami a silným nepríjemným zápachom. Tento problém môže nastať ponechaním BIO-odpadu (napr. psie exkrementy, nedojedené potraviny, voľne vyhodené šupky z ovocia...) na verejnom priestranstve. Ekologické problémy najviac zaťažujú prírodu vplyvom rozkladania nežiadúcich chemických látok z odpadu, a ako už bolo spomenuté odpadky ako sú pneumatiky, elektrické spotrebiče alebo batérie majú v sebe rôzne nežiaduce chemické látky pre prírodu vplyvom rozloženia alebo poškodenia.

Štúdia z roku 2003, ktorá sa uskutočnila vo Viedni poukazuje na počet jednotlivých kusov odpadov, zistilo sa že ohorky cigariet tvoria 58,3 % z celkového odpadu, nasledovali plastové predmety 11,6 %, papier 8,8 %, sklo 7,3 %, obaly 5,8 %. Táto štúdia poukázala aj na to, že jednotlivé predmety sú relatívne malé.[2]

Jednotlivé príklady odpadov na ich rozloženie:[3]

  • Papier a lepenka: 6 mesiacov
  • Cigaretové ohorky: 2 – 5 rokov
  • PET fľaše: 5 – 10 rokov
  • Plastové vrecká: 10 – 30 rokov
  • Žuvačka: 20 – 25 rokov
  • Plast zo styrénu: 90 rokov
  • Plechovky: 80 – 100 rokov
  • Hliníkové plechovky: 200 – 400 rokov
  • Golfové loptičky: 100 – 1000 rokov

Problém s vyhadzovaním odpadkov v prírode[upraviť | upraviť zdroj]

OZV ENVI - PAK je organizácia zodpovednosti výrobcov podľa zákona o odpadoch. V roku 2019 založila projekt s názvom „Vezmi si ma“, pričom jeho podstatou je boj s voľne pohodenými odpadkami. Počas necelých dvoch rokov sa dobrovoľníkom podarilo vyzbierať 1800 vriec odpadu a ďalšie 3 tony odpadu v kontajneroch. Popri dobrovoľníckych čistiacich akciách prebehli počas leta a následne jesene 2020 prieskumy vyzbieraného odpadu v mnohých lokalitách Slovenska.

Najviac odpadu tvorili rozličné plastové výrobky (27,32 %), obaly od sladkostí, igelitové vrecká, fólie. Druhým najfrekventovanejším odpadom boli nápojové plechovky (20,78 %) a tretím v poradí boli pred cigaretovým odpadom (7,49 %) PET – nápojové obaly (17,83 %).

Pri porovnaní zastúpenia jednotlivých vyzbieraných odpadov v rámci Slovenska sa zistilo, že:

  • Na západe jednoznačne dominovali rôzne druhy plastov (37,28 %). PET-nápojové obaly sa umiestnili na druhom mieste (20 %) a tretím najviac zastúpeným odpadom boli nápojové plechovky (13,94 %). Cigaretový odpad nedosiahol ani 1 % z celkového množstva odpadu.
  • V strednom regióne Slovenska „vyhrávajú“ plechovky od nápojov (27,85 %), na druhom mieste sú plastové odpady všetkých druhov (21,06 %) a na treťom PET-obaly od nápojov (18,21 %). Aj tu sa vyzbieralo najmenej cigaretového odpadu (7,9 %), aj keď podstatne viac ako na západnom Slovensku.
  • Najviac druhov plastov vyzbieral východný región (24,7 %), nasledovali nápojové plechovky (14,82 %) a obaly z PET nápojov (12,35 %) tvorili menej ako 2 %. Rebríček opäť uzatvoril cigaretový odpad (11,12 %), ktorého však bolo najviac z porovnávaných lokalít.[4]

Riešenia[upraviť | upraviť zdroj]

Odpadkové koše[upraviť | upraviť zdroj]

Piktogram pre označenie odpadkového koša.

Miestne úrady poskytujú verejné kontajnery na odpad, ktoré sú uložené na vhodných miestach na zber a likvidáciu odpadu. Čoraz viac je rozšíreným trendom separácia odpadu, pri ktorej sa používajú špeciálne kontajnery. Miestne úrady zbierajú odpad a berú ho na opätovné použitie alebo recykláciu. S týmto prístupom sú však určité problémy, ak sa nádoby nevyprázdňujú pravidelne môžu nepriamo zvýšiť množstvo odpadu. Niektoré miestne úrady prevezmú zodpovednosť len za odpadky, ktoré sú umiestnené v nádobách, čo znamená, že odpadky zostávajú problémom.

Čistenie[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o formu environmentálneho dobrovoľníctva, pri ktorej sa stretne skupina ľudí za účelom vyzbierania a zlikvidovania odpadkov na určenom mieste. Upratovanie môže prebiehať na ulici, vo štvrtiach miest, v parku, pri vodnom toku alebo na iných verejných priestranstvách. Čistiaci dobrovoľníci zabezpečujú, aby bol vyzdvihnutý odpad zlikvidovaný na príslušné miesto. Existuje široká škála dôvodov, prečo sa ľudia zúčastňujú aktivít na zber odpadu.

Pokuty[upraviť | upraviť zdroj]

Niektoré krajiny a miestne orgány zaviedli právne predpisy na riešenie tohto problému. Opatrenia, ktorých výsledkom sú pokuty, môžu zahŕňať pokuty na mieste pre jednotlivcov spravované oprávnenými úradníkmi na verejnosti alebo vo verejnej doprave, alebo za odpad z vozidla, pri ktorom je pokutovaný majiteľ vozidla – nahlásené buď zodpovedným úradníkom alebo treťou stranou, niekedy online.[5]

Špecifická legislatíva o vyhodený odpadkov existuje v týchto krajinách
  • Švajčiarsko – za nevhodné alebo nezákonné vysypanie odpadu hrozí vysoká pokuta.
  • Holandsko – holandská polícia a miestni dozorcovia (známi ako buitengewoon opsporingsambtenaar = BOA) pokutujú občanov za vyhodenie plechoviek, fliaš alebo obalov na ulici.
  • Spojené kráľovstvo – zanechanie odpadu je podľa zákona o ochrane životného prostredia z roku 1990 trestným činom. Toto bolo rozšírené zákonom o čistých susedstvách a životnom prostredí z roku 2005 podľa oddielu 18. Po usvedčení sa za to vzťahuje maximálny trest 2 500 libier.
  • Spojené štáty americké – trestá sa minimálnou pokutou 200 USD a maximálnou pokutou 1 000 USD alebo dokonca v niektorých štátoch sú udelené verejnoprospešné práce.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. odpadky. In: Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV [online]. Bratislava: Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV, [cit. 2023-05-25]. Dostupné online.
  2. Littering.ch [online]. web.archive.org, 2013-09-17, [cit. 2023-05-22]. Dostupné online. Archivované 2013-09-17 z originálu.
  3. Leave no trace [online]. web.archive.org, 2007-08-14, [cit. 2023-05-22]. Dostupné online. Archivované 2007-08-14 z originálu.
  4. Aj odpadky v prírode majú svojich vládcov. Plastové obaly a plechovky [online]. ODPADY-PORTAL.SK, [cit. 2023-06-03]. Dostupné online.
  5. QUEENSLAND;, c=AU; o=The State of. Littering and illegal dumping | Waste, recycling and litter [online]. www.qld.gov.au, [cit. 2023-05-09]. Dostupné online. (po anglicky)