Oliver Bašovský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Oliver Bašovský
slovenský vysokoškolský pedagóg a geograf
Narodenie28. december 1930
Pečeňady, Slovensko
Úmrtie28. jún 2003 (72 rokov)
Bratislava, Slovensko

Oliver Bašovský (* 28. december 1930, Pečeňady – † 28. jún 2003, Bratislava) bol slovenský humánny (hlavne sídelný) a regionálny geograf a vysokoškolský pedagóg.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po maturite na gymnáziu v Piešťanoch študoval na geologicko-geografickej fakulte a Prírodovedeckej fakulte UK pedagogický smer biológia-geológia-zemepis (1950-1954). Po skončení štúdia pracoval ako štátny úradník na Povereníctve školstva. V roku 1960 nastúpil na UK v Bratislave ako odborný asistent. V Prahe absolvoval externé ašpirantské štúdium u prof. RNDr. Jaromíra Korčáka, DrSc., na Karlovej univerzite (1965).

Ešte pred príchodom na fakultu externe vypomáhal pri niektorých kurzoch z regionálnej geografie socialistických krajín. Postupne sa habilitoval a aj inauguroval a stal sa univerzitným profesorom. Bol viacnásobným prodekanom Prírodovedeckej fakulte UK. V roku 1974 spolu s prof. M. Luknišom založili tretiu geografickú katedru, Katedru regionálnej geografie, na ktorú prešiel aj s časťou spolupracovníkov z Katedry ekonomickej geografie. Vedeckým zameraním sa profiloval najmä ako sídelný geograf.

Je pochovaný v Bratislave na Cintoríne Vrakuňa. [1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. cintoriny.sk. Dostupné online.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • LAUKO, Viliam (2002-2003). Prof. RNDr. Oliver Bašovský, DrSc. 70-ročný. Acta Facultatis rerum naturalium Universitatis Comenianae, Geographica Nr. 42, Bratislava : Univerzita Komenského, s. 3-10