Ondrej Žucha

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prof. Ondrej Žucha bol amatérsky entomológ, zakladajúci člen prvej Slovenskej entomologickej spoločnosti v Žiline, dlhoročný profesor na štátnej reálke v Žiline. Pôvodom pochádzal z Rajca.

Je uvedený medzi zakladajúcimi členmi prvej Slovenskej entomologickej spoločnosti v Žiline na jej prvom zakladajúcom zhromaždení v roku 1941 i v „Zozname členov“ z roku 1945 z posledného valného zhromaždenia spoločnosti zo dňa 19. 10. 1945. Podľa týchto záznamov pôsobil ako člen žilinskej entomologickej spoločnosti zrejme počas celej doby trvania jej aktivít.

Počas svojho života pôsobil ako učiteľ na štátnej reálke v Žiline a neskôr na gymnáziu v Žiline – spoločne so svojou manželkou, ktorá bola tiež stredoškolská profesorka. Entomológii sa venoval ako svojmu koníčkovi. Nie sú nám známe žiadne jeho publikačné aktivity v odbore entomológie. Zbieral hlavne motýle (Lepidoptera), ale i iné skupiny hmyzu.

Profesor Ondrej Žucha zomrel v Žiline.

Zdroje informácií o autorovi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Smutný, A. E.: 1945, Zoznam členov. In: Zápisnica z posledného valného zhromaždenia Slovenskej entomologickej spoločnosti v Žiline zo dňa: 19.10.1945.