Operácia Púštny škorpión

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Operácia Púštny škorpión
Súčasť vojny v Iraku
Dátum 15. – 29. jún 2003
Miesto severný a centrálny Irak
Výsledok pokračujúci vzostup násilností
Protivníci
USA USA Irak Irackí povstalci
žiadne zaznamenané straty na životoch

Operácia Púštny škorpión (angl. Operation Desert Scorpion) bola prvou rozsiahlejšou vojenskou operáciou koaličných vojsk na území Iraku po ukončení hlavných bojových operácií 1. mája 2003. Operácia prebiehala v dňoch od 15. do 29. júna 2003 a jej cieľom bolo zadržanie hľadaných osôb ako aj zabezpečenie možných ohnísk odporu voči novej vláde. Súbežne s vojenskými operáciami prebiehala aj distribúcia humanitárnej pomoci. Pozornosť veliteľov bola zameraná predovšetkým na severné a centrálne oblasti krajiny. Spustenie operácie bolo dôsledkom akútnej potreby stabilizovať horšiacu sa bezpečnostnú situáciu. Dôkazom toho je aj fakt, že operácia Púštny škorpión bola spustená len po týždni príprav.

Pozadie[upraviť | upraviť zdroj]

Krátko pred operáciou Púštny škorpión vykonali americké vojská operáciu Peninsula Strike, ktorá bola odpoveďou na silnejúce útoky proti koaličným jednotkám. Tie začali silnieť už v priebehu mája 2003, krátko po zvrhnutí režimu Saddáma Husajna.

Operácia[upraviť | upraviť zdroj]

Vykonaním operácie bola poverená novovzniknutá jednotka Combined Task Force 7 pozostávajúca z jednotiek 3. a 4. pešej divízie, 101. výsadkovej divízie, 1. obrnenej divízie a 2. a 3. pluku obrnenej kavalérie. Americké vojská sa zamerali na oblasti, ktoré rozviedka označila ako problémové. Zároveň bola poskytnutá podpora civilným projektom, ktoré mali posilniť postavenie centrálnej vlády v daných oblastiach.

3. pešia divízia počas piatich zásahov zadržala 20 osôb a zhabala rôzny vojenský materiál (20 protitankových striel, niekoľko strelných zbraní a i.). Humanitárna časť operácie sa zamerala na rekonštrukčné práce a obnovu bojom zasiahnutým oblastí, čo zahŕňalo okrem iného aj odvoz odpadu.

4. pešia divízia vykonala 43 zásahov v okolí miest Kirkúku a Tadži. Bolo zadržaných 288 osôb, z toho 65 bolo vzatých do väzby. Spolu so zadržanými bolo zhabaných aj niekoľko strelných zbraní. Humanitárna pomoc zahŕňala obnovu ihriska a oplotenia školy ako aj poskytnutie zdravotníckych potrieb tamojším nemocniciam.

Vojaci 101. výsadkovej divízie uskutočnili tri zásahy a zadržali 12 osôb. Zároveň pomáhali opraviť odvodňovacie kanály, zrekonštruovali sídlo guvernéra v meste Machmur a jednu detskú škôlku.

Príslušníci 1. obrnenej divízie pôsobili priamo v Bagdade. Vykonali šesť zásahov, počas ktorých zadržali 22 osôb a zhabali niekoľko strelných zbraní a delostreleckú muníciu. 3. pluk obrnenej kavalérie počas 11 zásahov zajal 39 osôb a pomohol uviesť do prevádzky niekoľko škôl na západe krajiny.

Počas nájazdov sa podarilo zadržať aj niekoľko hľadaných predstaviteľov bývalého režimu. Medzi najvplyvnejších patrili generálmajor Abul Ali Jasmin (tajomník ministerstva obrany) a generál Abdullah Ali Jasmin (riaditeľ Irackej vojenskej akadémie). Taktiež sa podarilo zadržať v hotovosti okolo osem miliónov dolárov v rôznych menách.

Následky[upraviť | upraviť zdroj]

Dosiahnuté úspechy zďaleka nenapĺňali očakávania plánovačov. Nepodarilo sa obmedziť aktivity povstalcov a rozsah humanitárnej pomoci bol taktiež značne obmedzený. Jedným z problémov bol aj nedostatok financií. Z požadovaných 53 miliónov dolárov bolo na humanitárnu pomoc vyčlenených len 20 miliónov. Obmedzená pomoc mala za následok, že sa nepodarilo nájsť spojencov a podporu pre novovznikajúcu vládu, čo bolo jedným z cieľov operácie. Nedostatok času taktiež neumožnil rozviedke zhromaždiť dostatok hodnotných informácií o mieste výskytu hľadaných osôb.

Aj napriek nesplneniu svojich cieľov priniesla operácia Púštny škorpión mnoho cenných skúseností, ktoré mohli koaličné vojská uplatniť pri budúcich operáciách zameraných na zabezpečenie problematických oblastí v Iraku a Afganistane.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Operation Desert Scorpion [online]. [Cit. 2010-10-23]. Dostupné online. (po anglicky)
  • Operácia Desert scorpion [online]. 20.9.2008, [cit. 2010-10-23]. Dostupné online.