Operácia Spoločne vpred

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Operácia Spoločne vpred
Súčasť vojny v Iraku
Dátum 14. jún – 24. október 2006
Miesto Bagdad, Irak
Výsledok pokračujúce násilnosti
Protivníci
USA
Irak
irackí povstalci
Velitelia
generál George Casey Ajub al-Masri
Muktad al-Sadr
Straty
101 mŕtvych, 1 zajatý (USA)
197 mŕtvych (Irak)
stovky zabitých a zajatých

Operácia Spoločne vpred (niekedy označovaná ako Operácia Vpred; ang. Operation Together Forward, resp. Operation Together; arab. Amaliya Ma’an ila Al-Amam) predstavovala neúspešný pokus amerických a irackých síl o nastolenie poriadku v irackom hlavnom meste Bagdad. Operácia prebiehala v druhej polovici roku 2006. Šlo o reakciu na násilnosti vyvolané bombovým útokom na mešitu al-Askari v meste Samárra ku ktorému došlo vo februári 2006.

Plán zvýšenia bezpečnosti v meste bol oznámený 14. júna novým irackým premiérom Nurím al-Malíkim. Hlavnú rolu mali zohrávať iracké bezpečnostné zložky, pričom americké vojská im v prípade potreby poskytovali podporu. Spolu malo byť nasadených okolo 70 000 príslušníkov bezpečnostných síl.

Sprísnené bezpečnostné opatrenia zahŕňali zákaz vychádzania od 21:00 do 06:00, zvýšenie počtu hliadok a kontrolných stanovísk či prísnejšie pravidlá pre nosenie zbraní. Okrem toho dochádzalo k útokom na vytipované ciele s cieľom narušiť infraštruktúru povstalcov. Aj napriek vynaloženému úsiliu plán zlyhal. K násilnostiam dochádzalo v nezmenenej intenzite. Dôkazom je aj týždeň, počas ktorého došlo k štyrom bombovým útokom z ktorých si každý vyžiadal viac ako 40 obetí.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Baghdad violence forces U.S. to re-evaluate strategy [online]. CNN.com, 19.10.2006, [cit. 2010-11-29]. Dostupné online. (anglicky)
  • Operation together Forward [online]. www.globalsecurity.org, [cit. 2010-11-29]. Dostupné online. (anglicky)
  • Operation together Forward [online]. www.understandingwar.org, [cit. 2010-11-21]. Dostupné online. Archivované 2010-12-02 z originálu. (anglicky)