Orgovánová ulica (Ružinov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Orgovánova ulica
ulica/námestie
Štát Slovensko Slovensko
Mesto Bratislava
Mestská časť Ružinov
Štvrť Pošeň
Súradnice 48°09′24″S 17°09′56″V / 48,15659°S 17,16547°V / 48.15659; 17.16547
PSČ 821 03
Začína na Obilná ulica
Map
Poloha v rámci Bratislavy (interaktívna mapa)
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Orgovánova ulica bola ulica v Bratislave, v mestskej časti Ružinov, ktorá zanikla koncom 80-tych rokov. Nachádzala sa v západnej časti miestnej časti Pošeň.

Orgovánová ulica existovala ešte pred vybudovaním sídliska Pošeň ako súčasť miestnej časti Prievoz. Ulica bola situovaná v smere juh-sever. Na južnom konci ústila do Obilnej ulice. Na severnom konci ústila do krátkej priečnej spojky, ktorá ju spájala s vtedajšou rovnobežnou Sukovou, dnes Jašíkovou ulicou. Na východnej strane do nej ústila Trstinová ulica, v súčasnosti už tiež zaniknutá.

Charakter ulice bol vyslovene vidiecky. Zástavba pozostávala z nízkych rodinných domov. Ulica bola prejazdná po celej dĺžke, avšak počas celej svojej existencie nebola nikdy spevnená. Pouličné osvetlenie bolo realizované žiarovkovými svietidlami na drevených stĺpoch a nikdy nebolo modernizované.

Zánik Orgovánovej ulice bol postupný a prebiehal počas dlhého časového obdobia. Pri vybudovaní Ružinovskej ulice v 60-tych rokoch bol sanovaný severný koniec ulice a ulica zostala slepo zakončená. Pri výstavbe Biznis Centra Kerametal začiatkom 70-tych rokov bola sanovaná východná strana ulice severne od Trstinovej ulice. Keďže v tomto úseku Orgovánovej ulice nebola na západnej strane žiadna zástavba, ulica v tomto úseku zanikla.

Pri výstavbe OD Ružinov v rokoch 19781984 bola vysťahovaná a postupne asanovaná západná strana ulice. Orgovánová ulica definitívne zanikla koncom 80-tych rokov pri výstavbe panelových bytových domov a pobočky vtedajšej Štátnej banky československej na západnej strane Jašíkovej ulice.

V súčasnosti je trasa Orgovánovej ulice rozdelená budovou banky, ktorej severná strana je približne na úrovni zaniknutej Trstinovej ulice. Južná časť vychádzajúca z Obilnej ulice slúži ako prístupová komunikácia do vnútrobloku panelových domov na západnej strane Jašíkovej ulice. Severná časť slúži ako súkromné parkovisko za komplexom Biznis Centra Kerametal.

Pôvod názvu[upraviť | upraviť zdroj]

Bola pomenovaná podľa orgovánu.

Blízke ulice[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]