Preskočiť na obsah

Ovčiarsky pes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ovčiarsky pes sa používal na manipuláciu a zaháňanie stáda. Na rozdiel od pastierskeho psa išlo poväčšinou o psy strednej veľkosti, ktoré sa vyznačovali húževnatosťou, rýchlosťou, vytrvalosťou a bystrosťou.

Tieto psy majú vrodený inštinkt na prenasledovanie a naháňanie oviec. Na rozdiel od pastierskych psov sa nezdržiavali pri stáde, ale pri pastierovi. Pastier pomocou povelov (pískaním alebo ústnymi príkazmi) vysielal psa, aby zavracal stádo a smeroval ho do požadovaného priestoru. Ak sa časť oviec oddelila, ovčiarsky pes ich naviedol späť k stádu[1].

Tieto plemená sa vyznačujú vysokou ochotou pracovať a vytrvalosťou. Niektoré plemená ovčiarskych psov sa dodnes používajú pri pasení, no mnohé z nich sa už na tento účel nevyužívajú a slúžia ako spoločenské psy.

Ovčiarske psy, ako napríklad border kólia, patria medzi najinteligentnejšie plemená na svete. Dokážu si zapamätať desiatky rôznych povelov a často sú schopné vykonávať príkazy len na základe jemných signálov, ako je pískanie alebo gestá. Navyše, tieto psy majú vrodený inštinkt k práci, ktorý ich poháňa aj bez výraznej motivácie od človeka[2].

Zaujímavosťou je, že ovčiarske psy často používajú intenzívny, sústredený pohľad, ktorým kontrolujú stádo. Tento pohľad dokáže ovce usmerniť a udržať ich v pohybe správnym smerom bez nutnosti použitia fyzickej sily. Je to výsledok storočí selektívneho šľachtenia, ktoré z týchto psov urobilo výnimočných pomocníkov na farme.

Vzťah medzi ovčiarskymi psami a ľuďmi je mimoriadne silný a je postavený na vzájomnej dôvere a spolupráci. Tieto psy nie sú len pracovnými nástrojmi, ale stávajú sa neoddeliteľnou súčasťou života pastierov a ich rodín. Ovčiarske psy sú známe svojou lojalitou a ochotou chrániť svojich ľudských spoločníkov aj za cenu vlastného pohodlia alebo bezpečia. Pastieri často vytvárajú s týmito psami hlboké puto, ktoré presahuje bežný vzťah medzi človekom a zvieraťom. Psy rozumejú svojim úlohám a pastieri vedia, že sa na ne môžu spoľahnúť v najnáročnejších situáciách. Tento vzťah je symbolom spolupráce a vzájomného porozumenia, ktoré pretrváva stáročia. Ovčiarske psy sú zároveň vynikajúcimi strážnymi psami.

Do skupiny ovčiarskych psov, patria napríklad:

Taktiež aktuálne slovenské plemeno Hajčiarik, ktoré sa v momentálônej dobe revitalizuje.[3]

  1. JOE. Sheep Herding Dogs | Herding Sheep Dogs [online]. 2020-08-06, [cit. 2024-08-20]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. COREN, Stanley. The Intelligence of Dogs. New York : Bantam Books, 1995. Dostupné online. ISBN 0-553-37452-4. Archivované z originálu.
  3. Slovenský Hajčiarik [online]. hajciarik.sk, [cit. 2024-08-20]. Dostupné online.