Palmýra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Site of Palmyra*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Palmýra
Štát Sýria Sýria
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá i, ii, iv
Identifikačné č. [UNESCO 23]
Región** Arabské štáty
História zápisu
Zápis 1980  (4. zasadnutie)
V ohrození 2013 -
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Palmýra (biblický Tadmor alebo Tamar) bolo v antike významné mesto Sýrie nachádzajúce sa v okolí oázy 215 km severovýchodne od Damasku.

Dlhé roky bolo dôležitým bodom pre karavány prechádzajúce Sýrsku púšť, vďaka čomu dostala pomenovanie Nevesta púšte. Grécke meno mesta, Palmýra (Παλμύρα), je prekladom jeho pôvodného aramejského názvu Tadmor, čo znamená „palmový strom“. Tadmor (arab. تدمر Tadmur) je dnes malé mesto neďaleko zrúcanín Palmýry, silne závislé od turistického ruchu.

Palmýra je najväčšou atrakciou a jedným z najimpozantnejších historických miest na svete. Oáza, v ktorej mesto leží, sa nachádza v strede ničoho. Rieka Orontes sa nachádza 160 km na západ a Eufrat 225 km na východ. Ruiny, ktoré sa zachovali dodnes, sú z 2. storočia po Kr. a zaberajú 50 hektárov.

Hlavné pamiatky Palmýry sú chrám boha Béla, Veľká kolonáda, chrám boha Nabú (neskôr Apolóna), divadlo, agora, Tetrapylon.

Mesto bolo v roku 2011 obsadené teroristickou extrémistickou militárnou organizáciou Islamský štát. V roku 2016 ho oslobodila a odmínovala sýrska armáda. Opravy potrvajú 2 roky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Palmýra

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]