Palác Kinských

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Palác Kinských
palác
Štát Česko Česko
Mesto Praha
Mestská časť Praha 1
Katastrálne územie Staré Mesto
Historická krajina Čechy
Súradnice 50°5′17″S 14°25′18″V / 50,08806°S 14,42167°V / 50.08806; 14.42167
Vznik 1765
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Najľahší výstup Staromestské námestie 12
Poloha paláca v Česku
Poloha paláca v Česku
Poloha paláca v Česku
Wikimedia Commons: Palác Kinských, Prague
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Palác Kinských alebo Palác Golz-Kinských je rokokový palác v Prahe na Staromestskom námestí. Stojí na jeho severnej strane v blízkosti pomníka majstra Jana Husa, vedľa Domu u kamenného zvonu.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Na mieste dnešného paláca stáli v stredoveku dva iné domy. Prvýkrát sa oba domy spojili v roku 1508,[1] keď si ich prenajal Albrecht z Kolovrat. V južnej časti paláca sa v podzemí zachovali zvyšky románskeho domu, v severnej časti potom zvyšky ranogotického domu. Dnešný rokokový palác bol postavený pre grófa Jána Arnošta Golza v rokoch 17551765 podľa starších plánov Kiliána Ignáca Dientzenhofera a pod vedením architekta Anselma Luraga. Na fasáde vytvoril bohatú štukovú výzdobu C. G. Bossi. Priečelie je hore zakončené dvoma atikami, ktoré zdobí rad sôch. Znázorňujú antických bohov a sú dielom Ignáca Františka Platzera. Dva súmerne umiestnené monumentálne vchody lemované kamennými stĺpmi spája v prvom poschodí úzky balkón.

Po smrti grófa Golza kúpil roku 1768 palác knieža Rudolf Kinský. Počas obdobia keď palác vlastnil rod Kinských boli interiéry prestavané klasicisticky. Došlo tiež k rozšíreniu paláca o druhý dvor zovretý medzi tromi krídlami v empírovom štýle podľa projektu Jozefa Krannera. Roku 1835 bol k palácu pripojený ďalší dom, ten bol pod Krannerovým vedením novobarokovo prestavaný.

Roku 1949 sa palác Kinských dostal do správy Národnej galérie v Prahe a stal sa sídlom zbierky grafiky. V roku 1992 bol vyhlásený národnou kultúrnou pamiatkou. V súčasnosti je v ňom umiestnená zbierka Národnej galérie Krajina v českom umení 19. storočia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Palác Kinských > Historie [online]. Národní galerie v Praze, [cit. 2010-08-28]. Dostupné online. Archivované 2010-08-31 z originálu. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Článok o paláci Archivované 2010-08-31 na Wayback Machine na stránkach Národnej galérie v Prahe

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Palác Kinských na českej Wikipédii.