Paul Mescal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Paul Mescal
v roku 2023
Celé menoPaul Mescal
Narodenie 2. február 1996 (28 rokov)
Maynooth, Írsko
Povolanieherec
Roky pôsobenia2017 - súčasnosť

Paul Mescal (* 2. február 1996, Maynooth, Írsko) je írsky herec. V roku 2023 bol nominovaný na filmové ocenenie Academy Awards za jeho herecký výkon vo filme Aftersun (2022).

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Mescal sa narodil 2. februára 1996 v Maynooth, grófstvo Kildare v Írsku. Je najstarším z troch detí, má brata a sestru. Venoval sa futbalu. Po zranení čeľuste sa športu vzdal. Mescal prvýkrát vystúpil na javisku vo veku 16 rokov, keď stvárnil titulárneho Fantóma v muzikáli Fantóm opery. Študoval na The Lir Academy na Trinity College Dublin. Štúdium ukončil bakalárskym titulom v odbore herectvo.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po ukončení štúdia, dostal role v divadelných inscenáciách v Dubline. Za svoje herecké počiny v divadle získal pozitívne ohlasy. Neskôr pôsobil aj Londýne.

V roku 2020 hral Mescal v televíznom seriály Normálni ľudia, ktorý bol adaptáciou rovnomenného románu z roku 2018 od Sally Rooney. Mescal za svoj herecký výkon získal nominácie na cenu Primetime Emmy za vynikajúceho herca v hlavnej úlohe v limitovanej sérii alebo filme a na televíznu cenu Critics' Choice za najlepšieho herca vo filme/minisérii.

Mescal debutoval v roku 2021 v celovečernom filme vedľajšou úlohou vo filme Temná dcéra, ktorý režírovala Maggie Gyllenhaalová vo svojom režijnom debute. O rok neskôr si zahral po boku Emily Watsonovej vo filme Božie tvory. V rovnakom roku si zahral aj vo filme Aftersun. Mescal dostal pochvalu za svoj herecký výkon a získal aj nomináciu na Academy Awards.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Mescal hovorí anglicky a írsky. V roku 2020 sa presťahoval z rodného Írska do Londýna.

Mescal hrá na klavíri a so svojou sestrou Nell hral covery piesní. V júli 2020 spieval s írskym spevákom Dermotom Kennedym v London Natural History Museum.

Mescal bol vo vzťahu so speváčkou Phoebe Bridgers.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Paul Mescal

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Paul Mescal na anglickej Wikipédii.