Plášťovce (taxón)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Plášťovce

Polycarpa aurata
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Tunicata
Giribet a kol., 2000
Synonymá
Urochordata
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Plášťovce (lat. Tunicata alebo Urochordata) sú podkmeň kmeňa chordátov (Chordata). Sú to výlučne morské živočíchy. Ich telo je obalené plášťom, ktorého základnou zložkou je tunicín, chemicky podobný celulóze. Plášť je výlučkom pokožky. Chorda je vyvinutá v chvostovej časti a to buď iba v larválnom štádiu alebo po celý život.

Pláštovce majú niektoré starobylé znaky, ktoré pozorujeme aj u bezchordátov: jednovrstvovú pokožku (u stavovcov je viacvrstvová), otvorenú cievnu sústavu, hermafrodizmus a možnosť nepohlavného rozmnožovania, ktoré je inak u chordátov veľmi zriedkavé. S chordátmi ich naopak spája napríklad chorda, nervová trubica vedúca po chrbtovej (dorzálnej) strane a žiabrové štrbiny. Dospelé formy žijú prisadnuto alebo voľne plávajú.

Znaky[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné triedy majú tieto znaky:

  • ascídie (Ascidiacea) – dospelé jedince majú tvar súdočka a žijú prisadnutým spôsobom života, majú chordu len v larválnom štádiu
  • salpy (Thaliacea) – súčasť planktónu, žijú v teplých moriach, chordu majú len v larválnom štádiu
  • vršovky (Appendicularia/Larvacea/Copelata) – niekoľko milimetrov dlhé, voľne plávajúce plášťovce, majú chordu po celý život

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

Toto je úplná systematika plášťovcov po úroveň rodu (pri posledných troch triedach je pokračovanie kliknutím na jednotlivé triedy).

plášťovce (Urochordata, Tunicata):

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]