Plechý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Plechý
nem. Plöckenstein
vrch
Skalnatý útvar na vrchole Plechého
Štáty Česko Česko,  Rakúsko Rakúsko
Región Juhočeský kraj
Okres okres Prachatice
Pohorie Šumava
Poloha pohorie Šumavy na hranici s Rakúskom
 - výška 1 378 m n. m.
 - súradnice 48°46′16.695″S 13°51′26.193″V / 48,77130417°S 13,85727583°V / 48.77130417; 13.85727583
Geologické zlož. žula
Poloha na mape Česka
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Plechý
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
najvyššia hora českej časti Šumavy

Plechý (1 378 m) (nem. Plöckenstein) je vrch ležiaci v Južných Čechách v pohorí Šumava, na hranici s Rakúskom a súčasne je najvyšším vrcholom českej aj rakúskej časti Šumavy. Nachádza sa 8 km západne od Novej Pece.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Dnešné pomenovanie tohto vrchu vzniklo z nemeckého názvu, ktorý je z minulosti známy v rôznych podobách (1346 Plechensteyn, 1604 Plecknsstayn, 1710 Pleckhenstein) a znamená „lesklý kameň alebo skala“ (odvodené od slovesa blecken = lesknúť sa, trblietať sa). Motívom k tomutu názvu bola pravdepodobne trblietajúca sa hladina jazera na severovýchodnom svahu hory.

Klimatické podmienky[upraviť | upraviť zdroj]

Snehová pokrývka tu leží pol roka, teplota nedosahuje ani 3 °C v ročnom priemere.

Prístup[upraviť | upraviť zdroj]

Plechý je prístupný z niekoľkých smerov. Prechádza po ňom červeno značený hrebeňový chodník z Nového Údolia do Zadnej Zvonkovej. Na tejto trase ležia ďalšie vrcholy vyššie ako 1 300 m – Třístoličník, Trojmezná, Smrčina. Ďalšou možnosťou je výstup z Novej Pece po zelenej značke k Plešnému jazeru a odtiaľ žlto značenou tzv. „zážitkovou trasou“ (vedie medzi stojacimi odumretými stromami so vstupom na vlastné nebezpečenstvo) okolo Stifterovho pomníka až na vrchol. Výstup na Plechý sa dá uskutočniť aj z rakúskej strany.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Vrchol tvorí skala s rozpadajúcimi sa žulovými blokmi, z ktorých už v súčasnosti nie je výhľad. Dve výhľadové miesta sa nachádzajú severne od vrcholu – ide o Kučerovu vyhliadku a Stifterovu vyhliadku.
Plešné jazero od Stifterovho pamätníka
  • 1,5 km od vrcholu po žltom chodníku stojí 14,5 m vysoký pamätník spisovateľa a básnika Adalberta Stiftera, ktorý mu tu, v ťažko prístupnom zráze nad jazerom, postavili v rokoch 1876-77 šumavskí kamenári na mieste, odkiaľ rád pozoroval kraj. (pozri Stifterov pamätník)
  • Severovýchodný svah Plechého tvorí skalná stena ľadovcového karu Plešného jazera. Ide o významný geomorfologický útvar, ktorý je jednou z najcennejších súčastí tunajšej prírodnej rezervácie. Stena je veľmi strmá a dosahuje výšku 211 m. Rastie na nej horská smrečina s jarabinou a javorom, miestami trávnaté spoločenstvá (s vŕbou veľkolistou (Salix appendiculata) a horcom panónskym (Gentiana pannonica)). V blízkosti „hrádze“ (karového prahu) Plešného jazera sa rozprestiera rozsiahla moréna tvorená mohutnými, mrazovým zvetrávaním rozpukanými balvanmi hrubozrnnej plöckensteinskej žuly.
  • V sedle západne od vrcholu sa nachádza Rakúska lúka – je to typická „hoľa“ – bezlesná plochu s porastom horskej trávy psice tuhej (Nardus stricta) prechádzajúcu pásom smrečín v mimoriadne cenné horské vrchovské rašelinisko (tzv. vrchovisko), jedno z najvyššie ležiacich v oblasti Šumavy.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Plechý na českej Wikipédii.