Portál:Česko/Osobnosť týždňa/23

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Jaromír Nohavica (* 7. jún 1953, Ostrava, Česko) je český folkový spevák, textár, hudobný skladateľ, gitarista a hráč na heligónku.

Prvú pieseň napísal už v ôsmich rokoch. Na gitaru hrá od svojich trinástich rokov, pričom pôvodne jeho otec chcel aby hral na husle, k tým ale nepriľnul. Začal študovať na Vysokej škole banskej, ale štúdium prerušil, diaľkovo študoval na Strednej knihovníckej škole v Brne (1978 – 1981). Vystriedal niekoľko zamestnaní než sa stal textárom na voľnej nohe. Skladal texty pre ostravských spevákov a kapely. V tejto oblasti sa preslávil textom „Lásko, voníš deštěm“ (v origináli „She's Gone“ od skupiny Black Sabbath) pre Mariu Rottrovú, ale písal tiež napr. pre Věru Špinarovú. Prvá LP platňa Darmoděj mu vyšla pomerne neskoro, až v roku 1988. S elektrifikovanou sprievodnou kapelou spieval prvýkrát na koncertnej platni Jaromír Nohavica a Kapela: Koncert (1998). Postupne sa stal jedným z najpopulárnejších českých spevákov a v roku 2004 získal aj niekoľko ocenení. Časopis Rock & pop vyhodnotil Nohavicove Divné století ako najlepší český hudobný album od roku 1989. Akadémia populárnej hudby zaradila pri vyhlasovaní výsledkov ceny Anděl 2003 Nohavicu do Siene slávy a bol nominovaný v dvoch ďalších kategóriách.

V súčasnosti žije v Českom Tešíne, je ženatý a má dve deti. Jeho literárnym obľúbencom je Bohumil Hrabal. V roku 2006 Nohavica priznal v rozhovore s českým týždenníkom Respekt, že bol koncom osemdesiatych rokov tri roky spolupracovníkom ŠtB.