Portál:Šport/Odporúčaný článok/23 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Slovenské národné futbalové mužstvo v roku 1940

Slovenské národné futbalové mužstvo je národné mužstvo, ktoré reprezentuje Slovensko na medzinárodných futbalových podujatiach, ako majstrovstvá sveta alebo majstrovstvá Európy, a v medzinárodných zápasoch a turnajoch. Mužstvo je pod záštitou Slovenského futbalového zväzu (SFZ), ktorý je hlavným riadiacim orgánom futbalu na Slovensku. Hlavným trénerom je Ján Kozák. Slovenské národné futbalové mužstvo patrí medzi najmladšie futbalové mužstvá na svete spolu s českým národným futbalovým mužstvom, s ktorým do rozdelenia v roku 1993 tvorilo Česko-slovenské národné futbalové mužstvo.

Prvý oficiálny zápas mužstva prvej slovenskej republiky sa konal v Bratislave proti Nemecku dňa 27. augusta 1939. Slovensko tento zápas vyhralo 2 : 0. Po Druhej svetovej vojne sa národné mužstvo spojilo do tímu Česko-Slovenska, a na viac ako 50 rokov nehralo Slovensko zápasy ako nezávislá krajina. Počas tohto času Slovensko prispelo viacerými kľúčovými hráčmi do česko-slovenského tímu, ktorý vyhral Majstrovstvá Európy vo futbale 1976 (osem z jedenástich hráčov, ktorí vo finále porazili Západné Nemecko, boli Slováci).

Prvý oficiálny medzinárodný zápas Slovenska po rozdelení Česko-Slovenska sa konal dňa 2. februára 1994 v Dubaji, kde proti Spojeným arabským emirátom vyhrala Slovenská reprezentácia 1 : 0. Prvý prehraný zápas sa konal v Bratislave dňa 20. apríla 1994, kedy Slovenská reprezentácia prehrala s Chorvátskom 4 : 1. Slovensko utrpelo od svojej nezávislosti najväčšiu prehru (6: 0) dňa 22. júna 1995 v Mendoze proti Argentíne. Naopak najväčšie víťazstvo (7 : 0) malo Slovensko dvakrát, v zápase proti Lichtenštajnsku v roku 2004 a v zápase proti San Marínu.

Medzi najväčšie úspechy Slovenského národného mužstva patrí osemfinálová účasť na Majstrovstvách sveta v roku 2010. Slovensko sa kvalifikovalo na Majstrovstvá sveta vo futbale 2010 po víťazstve v kvalifikačnej skupine aj napriek dvom prehrám v zápasoch proti Slovinsku a postúpilo aj cez Taliansko, nad ktorým vyhralo 3 : 2. V ďalšom zápase však vypadlo po prehre s Holandskom 2 : 1. Bolo to prvýkrát, kedy tím hral na veľkej futbalovej súťaži. Najnovším úspechom je postup na Majstrovstvá Európy vo futbale, kam sa slovenská reprezentácia prebojovala prvýkrát v histórii.