Portál:Šport/Odporúčaný článok/42

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Peter Velits (* 21. február 1985, Bratislava, Slovensko) je bývalý slovenský profesionálny cestný cyklista. Získal titul majstra sveta v kategórii do 23 rokov a tri tituly majstra sveta v časovke družstiev. Bol cyklista roka na Slovensku v rokoch 2007, 2009 a 2010.

Peter Velits sa narodil v Bratislave, ale spolu s rodinou sa v roku 1998 presťahovali do Púchova. V zime Peter hrával najmä hokej, postupne sa spolu s bratom dvojčaťom Martinom začali venovať aj cestnej cyklistike. Na ich športovom raste sa podieľali hlavne otec Ladislav Velits a strýko Tibor Velits. V kategórii juniorov patril medzi svetovú špičku. V juniorskom svetovom pohári skončil najlepšie celkovo na druhom mieste v roku 2003. Jeho prvým tímom bola slovenská Dukla Trenčín Merida. Potom pôsobil v juhoafrickom tíme Konica - Minolta, kde mal výhodu, keďže mohol súťažiť na pretekoch aj v zime. Jeho úspešná juniorská kariéra vyvrcholila v roku 2007 titulom majstra sveta do 23 rokov v Stuttgarte. Okrem cestnej cyklistiky sa úspešne venoval aj zimnému triatlonu, keď získal v roku 2004 ako člen Športového klubu Tatranské orly, resp. slovenskej reprezentácie titul juniorského majstra Európy v tejto disciplíne.

Profesionálnu kariéru začali bratia Velitsovci v nemeckom tíme Wiesenhof - Felt. Na konci sezóny 2007 sa Velitsovci dozvedeli, že tento tím končí. Najmä vďaka titulu majstra sveta Petra Velitsa dostali bratia mnoho ponúk a podpísali dvojročnú zmluvu s nemeckým tímom Milram. V drese Milramu Peter štartoval v roku 2008 premiérovo na Tour de France. Od roku 2010 pôsobili bratia Velitsovci v americkom tíme HTC Highroad. Tu dosiahol Peter Velits svoj najlepší výsledok v profesionálnej kariére, skončil celkovo druhý na podujatí Vuelta a España.