Portál:Film/Film týždňa/18 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Prison Break je úspešný americký seriál o úteku z väzenia. V prvej sérii Michael Scofield (Wentworth Miller) vymyslel plán vyslobodenia svojho nevinného, no nespravodlivo na smrť odsúdeného brata Lincolna Burrowsa (Dominic Purcell), tak že sa najprv sám k nemu dostal do väznice. Počas druhej série sa spolu snažia utiecť z krajiny, čo sa im aj podarí, no Michaela zatknú v Paname. Tretia séria je potom o úteku z tohto väzenia, spolu so snahou zničiť organizáciu, ktorá to na nich našila.

Seriál bol prvýkrát vysielaný 29. augusta 2005 na americkej televíznej stanici FOX Network. Z pôvodných 13 dielov vznikla celá séria (spolu 22 dielov), vďaka vysokej sledovanosti. Druhá séria sa vysielala od 21. augusta 2006 a tretia séria začala v USA 17. septembra 2007. Táto skončila predčasne po odvysielaní 13 epizód kvôli štrajku amerických scenáristov. Štvrtá séria pravdepodobne bude, no nevie sa kedy.

Na Slovensku bola jeho televízna premiéra 28. januára 2007 o 20:00 na TV JOJ, druhá séria začne 28. februára 2008.

Autori[upraviť zdroj]

Tvorca, producent a scenárista Prison Breaku je americký režisér a scenárista Paul Scheuring. Na réžii epizód sa strieda skupina režisérov, v ktorej je on a ďalej Matt Olmstead, Zack Estrin, Nick Santora, Karyn Usher, Monica Macer a Seth Hoffman.