Portál:Film/Film týždňa/33 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hrozba z temnoty ( v orig. Supernatural ) je americký dramatický seriál zaoberajúci sa nadprirodzenými javmi. Hlavnými postavami seriálu sú dvaja bratia - Sam a Dean Winchesterovci, ktorí putujú naprieč Amerikou a stretávajú sa s tvormi, o ktorých si mnohí myslia, že existujú len v legendách. Domovskou stanicou seriálu je menšia americká káblová televízia CW, predtým známa ako WB. Supernatural uzrel svetlo sveta 13. septembra 2005, momentálne sa v Kanade natáča jeho štvrtá séria, ktorá bude mať premiéru 18. septembra 2008.

Úvod[upraviť zdroj]

Celý seriál je o vzťahu dvoch bratov – Sama Winchestra, ktorého stvárňuje Jared Padalecki a Deana Winchestra v podaní Jensena Acklesa. Sam a Dean cestujú naprieč Amerikou v čiernej Chevrolet|Chevy Impale 1967 a vyšetrujú najrôznejšie záhady či nevysvetliteľné udalosti, ktoré sú založené na pravdivých legendách z územia Spojených štátov. V seriáli tak máme možnosť vidieť dobre známe nadprirodzené bytosti ako sú upíri, vlkolaci, duchovia a démoni, ale aj Wendiga, Strigu, Ženu v bielom či Meniča.

Tvorcom seriálu je Eric Kripke, medzi ktorého predošlé projekty patrí napr. horor Boogyman. Keďže Hrozba z temnoty (Supernatural) sa skladá z mnohých epizód, je pod každým dielom podpísaný iný režisér. Najčastejšie sa réžie ujal Kim Manners, ktorý predtým pracoval na televíznom trháku Akty X. Ďalším častým režisérom je Phil Sgriccia a práve jeho epizódy sa zvyčajne radia medzi tie najlepšie. Samotný Eric zatiaľ režíroval len 20. diel druhej série - What is and What should never be (Čo je a čo by nikdy nemalo byť). Sera Gamble, Ben Edlund a hlavne Robert Singer sú producentmi a autormi mnohých epizód a práve bez týchto ľudí by seriál nebol tým, čím je. Vedúcimi producentmi sú ešte Peter Johnson, McG a David Nutter.