Portál:Film/Odporúčaný článok/36 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Jessica Marie Alba (* 28. apríl, 1981, Pomona, Kalifornia, USA) je americká herečka. Po otcovi má mexické a po matke dánsko-francúzske korene. Jej mladší brat Joshua sa tiež venuje herectvu. Hrala v televíznych seriáloch Tajný svet Alex Mackovej (1994), Nové Flipperove dobrodružstvá/Delfín Flip/Flipper (1995 – 1997), Čierny anjel (2000 – 2002).

Životopis[upraviť zdroj]

Jessica Marie Alba sa narodila Markovi Alba, ktorý je mexického a španielskeho pôvodu a Cathy Jensen, ktorá má dánskych a francúzsko – kanadských predkov. Jessica vyrastala spolu so svojim asi o rok mladším bratom Joshuom Albom. Kariéra jej otca v Air Force si však vyžiadala svoje a rodina sa často sťahovala – najprv do Biloxi v štáte Mississippi a neskôr do Del Rio v Texase. Jessica mala v mladosti pomerne časté zdravotné problémy: dvakrát jej zlyhali pľúca, trpela zápalmi pľúc 4 – 5-krát ročne, trpela tiež na astmu, mala zápal slepého čreva a cystu na mandliach. Po tom, čo rodina prestala cestovať a v jej deviatich rokoch sa znovu usadila v Kalifornii, jej zdravotné problémy ustali.

Záujem o herectvo Jessica prejavila už ako päťročná, od dvanástich rokov začala chodiť na svoje prvé lekcie herectva. O deväť mesiacov neskôr už mala podpísanú zmluvu s agentom. Vyštudovala strednú školu, ktorú ukončila v šestnástich rokoch maturitou.

Kariéra[upraviť zdroj]

Jessica sa na filmovej scéne mala prvý raz objaviť v pôvodne malej roli v komédii Všetko je dovolené (Camp Nowhere) v roku 1994. Zamýšľaná dvojtýždenná účasť na natáčaní sa však nakoniec pretiahla na dva mesiace, keď jedna z hlavných predstaviteliek filmu od zmluvy odstúpila a Jessica dostala jej roľu. Jessica s úsmevom pripúšťa, že to nebol nejaký jej fenomenálny talent alebo kúzlo, ktoré prinútili režiséra obsadiť ju do tejto role. Boli to jej vlasy, ktoré jej dodávali na originalite.

Mladá Jessica natočila tiež televízne reklamy pre Nintendo a J.C. Penney a účinkovala v niekoľkých nezávislých filmoch. Objavila sa v malej roli mladého snoba v troch epizódach komediálneho seriálu Tajuplný svet Alex Mackovej (The Secret World of Alex Mack). V rokoch 1995 – 1996 si zahrala Mayu v prvých dvoch sériách známeho Flippera.Pod dohľadom svojej matky sa Jessica učila plávať skôr, ako vedela chodiť a má tiež potápačskú licenciu (PADI), čo jej umožnilo užívať si s delfínmi, keď sa v Austrálii natáčala prvá séria.