Portál:Hudba/Odporúčaný článok/39

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ray Charles vlastným menom Ray Charles Robinson, prezývaný aj Génius (* 23. september 1930, Albany, Georgia, USA – † 10. jún 2004, Beverly Hills, Kalifornia) bol americký spevák, klavirista, skladateľ, aranžér a kapelník. Ray Charles bol výraznou osobnosťou svetovej populárnej hudby, niekedy označovaný za otca soulu.

Základný predpoklad k budúcej kariére[upraviť zdroj]

Od svojich dvoch rokov vyrastal v Greenville na Floride. V siedmich rokoch oslepol na následky glaukómu a na floridskej štátnej škole pre nevidiacich vyštudoval hudbu (klasický klavír a klarinet). Zarábať si začal vystupovaním s rôznymi súbormi v prevažne s R&B a swingovým repertoárom. Bol žiadaný pre svoju všestrannosť (ako spevák, klavirista a saxafonista).

Po smrti matky sa presťahoval do Seattlu v štáte Washington a v roku 1948 zakladá vlastné trio The MaximTrio. V triu s ním spoluúčinkujú gitarista G. D. McGhee a basista Milton Garred. Hrali ľahký jazz a blues pod vplyvom Nata „King“ Colea.

Aby zabránil zámene svojho mena s menom boxera a občasného speváka Sugar Ray Robinsona, začína zo svojho mena používať len prvé dve.

Kariéra[upraviť zdroj]

Prvý hit v R&B rebríčku má Charles v roku 1951, je to skladba Baby Let Me Hold Your Hand. Prelom v jeho kariére znamená podpis zmluvy so značkou Atlantic Records, ktorá v roku 1952 „odkupuje“ Charlesa od Swingitime Records za 2 500.- dolárov. U novej spoločnosti nahral bluesovú pieseň It Should Have been Me, ktorá sa v rebríčku R&B vyšplhala až na 7. miesto...viacej