Portál:Hudba/Odporúčaný článok/40 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Modus je bratislavská rocková skupina, ktorá vznikla v roku 1967. Názov Modus začala používať v roku 1968.

História skupiny[upraviť zdroj]

Vznik[upraviť zdroj]

Pôvodné obsadenie skupiny bolo: J. Baláž, J. Kratochvíl, P. Krutek, T. Psota, Ľ. Stankovský, G. Wertlen, M. Žbirka. Skupina na začiatku hrala coververzie populárnych hitov konca šesťdesiatych rokov.

Janko Lehotský[upraviť zdroj]

V roku 1972 sa k nej pripojil Ján Lehotský, ktorý sa postupne stal jej lídrom. Repertoár skupiny, ktorá vystupovala v zložení: Baláž, Kaššay, Lehotský, Stankovský, Žbirka, sa začal rozširovať o pôvodné, slovenské piesne. V roku 1973 sa skupina po odchode Kaššaya, Žbirku a Stankovského do orchestra Vlada Valoviča rozpadla. Roku 1974 začal Modus znovu vystupovať v zložení:

Vzostup popularity[upraviť zdroj]

Vačšie úspechy v slovenskej populárnej hudbe začala mať skupina Modus až v roku 1976, keď sa do nej vrátil Miroslav Žbirka (rytmická gitara a spev) a prišiel Lehotského nový spevácky objav, speváčka Marika Gombitová.

V sedemdesiatych rokoch prevažovali na popredných miestach rebríčkov v hitparádach československej populárnej hudby coververzie zahraničných hitov s českými (slovenskými) textami. Skupina Modus sa rozhodla produkovať pôvodnú slovenskú hudbu. Janko Lehotský ako jej hudobný skladateľ vtedy nadviazal spoluprácu s textármi Borisom Filanom, Ľubošom Zemanom a hlavne s Kamilom Peterajom, ktorý sa postupne stal tzv. dvorným textárom skupiny Modus. Skupina nahrala niekoľko nových rozhlasových nahrávok a v roku 1977 vyhrala s piesňou „Úsmev“ Bratislavskú lýru.