Portál:Hudba/Odporúčaný článok/46 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Saul Hudson, známy ako Slash (* 23. júl 1965, Stoke-on-Trent, Staffordshire), bol gitarista americkej hard rockovej skupiny Guns N’ Roses, v súčasnosti je gitaristom rockovej skupiny Velvet Revolver.

Bol ťažký fajčiar a tvrdý alkoholik. Jeho poznávacím znakom sú dlhé, kučeravé, čierne vlasy; nadmerne veľký klobúk, gitarové nadanie, jeho láska k whisky Jack Daniel's a väčšinou trčiaca cigareta z úst. Momentálne žije v Beverly Hills so svojou ženou Perlou, s ktorou má dvoch synov: London Emilio a Cash Anthony.

Biografia[upraviť zdroj]

Slash sa narodil Angličanovi židovského pôvodu a afro-americkej matke, ktorí spolu podnikali.

V polovici 70. rokov sa jeho rodičia rozviedli a on sa presťahoval k starej mame. Žil v Stoke-on-Trent až do jedenástich rokov, potom sa s matkou presťahovali do Los Angeles. Otec ostal v Anglicku. Hudson navštevoval Beverly Hills High School spolu s ďalšími budúcimi hviezdami ako Lenny Kravitz a Nicolas Cage.

V päťnástich dostal akustickú gitaru, na ktorej sa naučil hrať. Jeho hudobné vzory v mladosti boli Led Zeppelin, Rory Gallagher, Eric Clapton, The Rolling Stones, Queen, Aerosmith, Jimi Hendrix, AC/DC a Jeff Beck. Prvá pieseň, ktorú sa naučil zahrať, bola „Smoke on the Water“ od Deep Purple. Chodil na hodiny gitary, ale chcel sa naučiť piesne, ktoré sa mu páčili. Začal sa venovať 12 hodín denne hre na gitare, čo pochopiteľne malo dopad na školské výsledky a Saul nakoniec zanechal štúdium. Zúčastnil sa na konkurze glam metalovej skupiny Poison a stal sa dokonca finalistom. Potom stretol bubeníka Stevena Adlera. Hudson a Adler založili „skupinu“ Road Crew.