Portál:Hudba/Odporúčaný článok/6 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

George Harrison (* 25. február, 1943, Liverpool, Anglicko – † 29. november, 2001 (58 r.), Los Angeles, Kalifornia, USA) bol anglický rockový gitarista, spevák, skladateľ známy ako hráč na sólovú gitaru v skupine The Beatles.

Stručný prehľad[upraviť zdroj]

Po rozpade skupiny The Beatles mal Harrison úspešnú sólovú umeleckú kariéru ako člen superskupiny nazvanej Traveling Wilburys.

Bol obdivovateľom indskej kultúry a hinduizmu. Tieto dva záujmy hrali dôležitú úlohu v jeho živote a v jeho tvorbe. Bol napríklad jedným z prvých, kto predviedol západným poslucháčom populárnej hudby indický strunový hudobný nástroj: sitaru.

Bol jedným zo skladateľsky najúspešnejších členov skupiny The Beatles. Hneď v roku 1970 vydal svoj hit "My Sweet Lord" za ktorým nasledovali ďalšie: "Give Me Love (Give Me Peace on Earth)" (1973), "All Those Years Ago" (1981) a "Got My Mind Set on You" (1987). Všetky tieto štyri hity sa v čase svojho vydania dostali na prvé pozície v hudobných rebríčkoch.

Trojalbumu Georga Harrisona All Things Must Pass patrí prvenstvo za najlepšie predávaný album sólovej tvorby bývalých členov skupiny The Beatles. Na nahrávaní tohto albumu sa spolupodieľali aj Eric Clapton, Ringo Starr, Phil Collins, Bob Dylan...

Harrison bol organizátorom prvého veľkého rockového benefičného koncertu, ktorý usporiadal 1. augusta, 1971 pod názvom The Concert for Bangladesh. Tohto koncertu sa záčastnili Billy Preston, Leon Russel, Eric Clapton, Bob Dylan a Ringo Starr. Koncert zarobil pre UNICEF 243 418 USD a zisk z predaja hudobných a DVD nosičov z tohto koncertu ide na konto UNICEF dodnes.