Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/51 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Cyril Collard (* 19. december 1957, Paríž – † 5. marec 1993, Paríž) bol francúzsky spisovateľ, režisér, herec a hudobník. Je známy stvárnením bisexuality a HIV vo svojom diele, najmä v semiautografickej knihe a filme Noci šeliem. Collard, sám otvorene bisexuálny, bol jedným z prvým francúzskych umelcov, ktorý otvorene hovoril o svojom HIV-pozitívnom stave.

Biografia[upraviť zdroj]

Collard sa narodil do rodiny liberálnych rodičov v Paríži. Navštevoval katolícku školu vo Versailles a neskôr na univerzite v Lille študoval hudbu a fyziku. Štúdiá nedokončil, keďže sa rozhodol pre kariéru vo filme. V roku 1980 pracoval ako asistent réžie na dráme Loulou režiséra Maurice Pialata v hlavných úlohách s Isabelle Huppert a Gérardom Depardieu. Neskôr Collard a Pialat spolupracovali na šiestich hudobných videách a niekoľkých televíznych filmoch. V roku 1981 Collard pracoval ako asistent réžie pre Reného Alliu L'heure exquise, dokumente o Marseille dvadsiatych rokov. Dva roky nato Collard opäť spolupracoval s Pialatom, jeho filme À nos amours o 15-ročnej Sandrine, ktorá sa baví sexuálnymi vzťahmi s mnohými mužmi, stvárnil jednu z vedľajších postáv.

Ako režisér Collard debutoval v roku 1982 35-minútovým krátkym filmom Grand Huit, pre ktorý tiež napísal scenár. V roku 1986 natočil ďalší krátky film, Alger la blanche, za ktorý bol v roku 1987 nominovaný na Césara a ktorý získal ocenenie francúzskeho syndikátu filmových kritikov ako najlepší krátky film roku 1987.

V roku 1986 Collard účinkoval v televíznej dráme Mariage blanc a po návrate z Maroka do Paríža toho istého roku zisťuje, že je HIV-pozitívny. O rok neskôr vydáva prvý autobiograficky ladený román Condamné amour. V roku 1989 vychádza jeho druhá kniha, Les Nuits fauves – Noci šeliem. Collard v tomto románe pojednáva o silne tabuizovaných témach: promiskuitne žijúci protagonista Jean je konfrontovaný svojou HIV-pozitivitou, ako následkom výjazdov do prostredia parížskych homosexuálov. Snaží sa však svoj stav zatajiť pred 17-ročnou priateľkou Laurou a homosexuálnym priateľom Samym.