Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/6 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nicholas Charles Sparks (* 31. december 1965, Omaha, Nebraska, USA) je americký spisovateľ, autor mnohých celosvetovo úspešných románov. Tri z nich boli použité ako predlohy k úspešným filmom. V jeho tvorbe majú významné miesto témy ako kresťanstvo, láska, tragédia a osud. Doteraz vydal 14 románov, ktoré majú obvykle romantickú formu a hlavné postavy sa v nich spravidla nedočkajú happy endu v bežnom slova zmysle.

Životopis[upraviť zdroj]

Narodil sa v Omahe v Nebraske ako prostredný z troch detí profesora Patricka Michala Sparksa a jeho ženy Jill Emmy Marie Sparksovej. Má ešte staršieho brata Michaela Earla (* 1964), sestra Danielle (* 1967 – † 2000), ktorá zomrela na leukémiu, mu bola inšpirácou na vytvorenie hlavnej postavy románu Nezabudnuteľná cesta.

V mladosti sa rodina často sťahovala zo štátu do štátu. Sparks študoval na Bella Vista High School, ktorú ukončil ako valedictorian (primus ročníka), potom sa stal študentom katolíckej University of Notre Dame (1984). Dosť času venoval športu, konkrétne atletike, v roku 1985 jeho tím vytvoril doteraz platný rekord školy v štafete na 4 x 800 metrov. Štúdium finančníctva ukončil s vynikajúcim prospechom v roku 1988.