Portál:Slovensko/Odporúčaný článok/10

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rysy sú vrch na Slovensku a v Poľsku vo Vysokých Tatrách na slovensko-poľskej hranici. Nadmorská výška najvyššieho z troch vrcholov je 2 503 m n. m. Severozápadný vrchol zároveň slúži od roku 2000 ako hraničný peší prechod (červená turistická značka, otvorený len od 1. júla do 30. septembra od 7:00 do 19:00) a je najvyšším bodom Poľska. Stredný vrchol je najvyšším bodom v Tatrách, ktorý je voľne prístupný bez horského vodcu. Na úbočí Rysov sa v nadmorskej výške 2 250 m nachádza známa Chata pod Rysmi.

Na úpätí Rysov (na slovenskej strane) sa nachádzajú 3 malé karovo-morénové jazerá – Žabie plesá (Vyšné, Malé a Stredné), na poľskej strane ležia dve plesá: Czarny staw pod Rysami a najväčšie tatranské pleso – Morské oko.

Rysy sú prístupné od Popradského plesa Mengusovskou dolinou okolo Žabích plies a Chaty pod Rysmi, výstup trvá približne 3:15h, zostup približne 2:30h. Z Poľska je možný výstup od Morského oka okolo Czarneho stawu pod Rysami, výstup vzhľadom na značné prevýšenie trvá približne 4 hodiny, zostup približne 3 hodiny.