Prírodný park Kladecko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prírodný park Kladecko
prírodný park
PR Rrůchodnice sa nachádza v prírodnom parku
Štát Česko Česko
Región Olomoucký kraj
Okres Okres Prostějov
Lokalita Kladky, Ludmírov
Nadmorská výška 410 – 604 m n. m.
Súradnice 49°39′4″S 16°51′25″V / 49,65111°S 16,85694°V / 49.65111; 16.85694
Rozloha 3 554 ha
Vznik 1990
Česko: Prírodný park Kladecko
Prírodný park Kladecko
Poloha na mape Česka
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Prírodný park Kladecko bol vyhlásený v roku 1990 ako oblasť pokoja, nachádza sa v okolí obce Kladky. Okrem iného zahŕňa prírodné rezervácie Průchodnice a Rudka, a prírodné pamiatky Skalky, Taramka, U nádrže a Na Kozénku. Na mnohých miestach sa vyskytujú ohrozené a vzácne druhy rastlín a živočíchy. Nectavským údolím síce vedie cesta aj železnica, ale obce na Kladecku majú stále svoj pôvodný vrchovinný ráz a krajina nie je zasiahnutá chatovú zástavbou.

Z minulosti je tu doložená stará obchodná cesta okolo Romže, čo bola významná spojnica medzi Hanou a Malú Hanou. Zvláštnym fenoménom sú zaniknuté stredoveké osady, o ktorých existuje len málo historických správ. Jednou z nich je napríklad osada Otín, ktorá sa podľa povesti prepadla.

V regióne sa tiež dolovala železná ruda (hematit). Najvýnosnejšie boli šachty sv. Trojice, sv. Kryštofa, sv. Bernarda a sv. Jana Nepomuckého. V Nectavskom údolí bola v blízkosti tretieho mlyna postavená vysoká pec. Na tavenie rudy sa používalo drevené uhlie. Potok Nectávka mal ale v lete málo vody a v zime zamŕzal. Pretože na pohon zariadení bolo treba množstvo vody, bola pec v prevádzke sotva päť mesiacov v roku. V roku 1729 skončila prevádzka. V Roudných možno stále nájsť značné kusy železnej rudy, ktorá často obsahuje aj červený jaspis. V polovici 19. storočia bola otvorená šachta vo Volší, odkiaľ sa ruda vozila poťahmi do Vranovej alebo do Blanska.

Náučný chodník[upraviť | upraviť zdroj]

Náučný chodník Prírodného parku Kladecko začína pri obci Šubířov, približuje sa k obciam Kladky, Ludmírov, Dzbel a končí pri zámku v Jesenci. Prechádza juhozápadnou časťou prírodného parku, ktorý je súčasťou Zábřežskej vrchoviny. Najvyšším miestom parku je vrch Dzbel (604 m n. m.). Chodník je dlhý asi 8 km a možno ho bez náhlenia prejsť za tri hodiny. Pri prechádzaní chodníkom narazíte aj na údolie riečky Bělej. V tejto oblasti sa vyskytuje mnoho vzácnych rastlín i živočíchov. Napr. orchidey, žltohlav a mnoho druhov chránených ostríc. Neďaleko týchto krás stojí aj hotel Upolín, ktorý je ale spustnutý. Pod hotelom sa nachádza rybník, ktorý je domovom rôznych druhov živočíchov. Na okrajoch rastie pálka širokolistá. Na cestu sa môžete vydať buď zo železničnej zastávky Šubířov v Nectavskom údolí alebo v Jesenci.

  • Kladky – Obec Kladky sa pôvodne (nemecky) menovala Roma. Názov Kladky je množné číslo od slova kladka = malé brvno. Osada vznikla na mieste, kde bol výrub malých polien. K najstarším dochovaným obydliam patrí mlyn rodiny Konečných na Bělej z druhej polovice 16. storočia.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Přírodní park Kladecko na českej Wikipédii.