Protestantský patent (1859)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Protestantský patent alebo Cisársky patent zo dňa 1. septembra 1859 (číslo 160/1859 RGBl.) bol predpis, ktorý na území Uhorska a Vojenskej hranice zavádzal jednotné zriadenie pre protestantov, čiže obe evanjelické cirkvi - Evanjelickú cirkev a. v. a Evanjelickú cirkev h. v., demokratizáciu cirkevnej správy, formálnu rovnoprávnosť s katolíckou cirkvou a obmedzoval vplyv svetskej moci nad cirkvou.

Celý názov znel Cisársky patent zo dňa 1. septembra 1859 týkajúci sa vnútornej konštitúcie, školských a vyučovacích záležitostí a štátneho postavenia Evanjelických cirkví oboch vyznaní v Kráľovstvách uhorskom, chorvátskom a slavónskom, v Srbskom vojvodstve s Temešvárskym banátom a vo Vojenskej hranici (nem. Kaiserliches Patent vom 1. September 1859, betreffend die innere Verfassung, die Schul- und Unterrichtsangelegenheiten und die staatliche Stellung der Evangelischen Kirchen beider Bekenntnisse in den Königreichen Ungarn, Kroatien und Slawonien, in der Woiwodschaft Serbien mit der Temescher Banat und in der Militärgrenze)

Patent rozštiepil evanjelickú cirkev v tzv. patentálnych bojoch, v ktorých sa proti patentu postavili tzv. autonomisti, ktorý v ňom videli nepríspustné zasahovanie do cirkevných záležitostí (prekážala im najmä forma cisárskeho nariadenia). Väčšina slovenských evanjelikov však patent privítala (tzv. patentalisti), výrazne ho podporoval napr. aj Karol Kuzmány.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]