Pseudocélomáty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Pseudocoelomata)
Pseudocélomáty
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Pseudocoelomata
Synonymá
Nonspiralia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Pseudocélomáty[1] (lat. Pseudocoelomata Hyman 1951, Pseudocoelia, v niektorých novších kontextoch je synonymum aj Nonspiralia) je v niektorých systémoch taxón živočíchov. V mnohých textoch sa nepoužíva vyslovene ako taxón, ale len ako súhrnné (pomocné) označenie istej skupiny živočíchov.

Príklady jeho definícií:

  • Podľa[2] taxón pôvodne zahŕňal Nematoda, Nematomorpha, Gastrotricha, Kinorhyncha, Rotifera, Priapulida a Entoprocta (pričom Loricifera ešte vtedy neboli známe). Entoprocta neskorší autori z taxónu vynechávali. Kristensen & Funch (2000) [3] do taxónu pridali Gnathostomulida a Micrognathozoa.
  • Podľa Dictionary of Scientific and Technical Terms [4] Pseudocoelomata zahŕňa taxóny Aschelminthes, Acanthocephala a Entoprocta.
  • Podľa Biopedie [5] Pseudocoelomata bola pôvodne jedna z troch častí prvoústovcov (ktoré sú 1. Acoelomata, 2. Coelomata, 3. Pseudocoelomata) a zahŕňala Nemathelminthes (=Nematoda a Rotatoria) a niektoré ďalšie menej významné kmene. Dnes je to jedna z dvoch častí prvoústovcov (ktoré sú 1. Spiralia, 2. Pseudocoelomata/Nonspiralia) a nezahŕňa napr. Nematoda.
  • Podľa V. Franca [6] je Pseudocoelomata aktuálne platný taxón, ktorý zahŕňa (ako skupina kmeňov prvoústovcov) taxóny (kmene) Gastrotricha, Gnathostomulida, Rotifera, Acanthocephala a možno aj Chaetognatha. Dodáva, že do tejto skupiny patria živočíchy s nepravou telovou dutinou s aspoň rudimentálnym obrvením. („nižšie“ Schizocoelomata – t. j. pôvodná skupina kmeňov okrem Nematoda a Cephalorhyncha). Ryhovanie vajíčka je obyčajne radiálne. Epidermis sa nezvlieka. Vývin je zväčša priamy a spôsob života je neparazitický (výnimkou je odvodená skupina Acanthocephala) a ďalej, že Kmene Gastrotricha a Rotifera... v niektorých nepríliš starých systémoch bývajú...zlučované do spoločného kmeňa Trochhelminthes (Kratochvíl, 1973). Novšie systémy definitívne oddeľujú Gastrotricha a Rotifera ako samostatné kmene – z pohľadu modernej zoológie majú popri niektorých spoločných predsa len príliš veľa rozdielnych znakov, aby mohli patriť do jedného kmeňa. Gastrotricha sú fylogeneticky pôvodnejšie, Rotifera sú (napriek mikroskopickým rozmerom) odvodenou skupinou s niektorými špecializovanými znakmi: mastax, kloaka, syncytiálny mezenchým. Nemanthelminthes podľa V. Franca nie je synonymum Pseudocoelomata.
  • Podľa [7] je Pseudocoelomata súhrnné označenie pre Bilateria bez celómu (coelomu) so zreteľnou, funkčnou telesnou dutinou, dutinou naplnenou tekutinou medzi črevom a telesnou stenou, ktorá však nie je obklopená typickou celómovou stenou a ktorá sa preto volá pseudocoel. Patria sem najmä Nemathelminthes a ďalej Micrognathozoa, Rotatoria, Acanthocephala, Kamptozoa a iné.
  • Podľa [8] a čiastočne aj podľa [9] je Pseudocoelomata synomum taxónu Nemathelminthes.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Veľká kniha živočíchov 2019, S. 27
  2. Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aschelminthes na francúzskej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).
  3. myslí sa zrejme Kristensen & Funch, 2000 : Micrognathozoa : a new class with complicated jaws like those of Rotifera and Gnathostomulida Journal of Morphology
  4. McGraw-Hill Dictionary of Scientific and Technical Terms, 2003, 6. vydanie
  5. http://www.biopedia.sk/?cat=zivocichy&file=okruhlovce#nematoda
  6. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2007-04-10]. Dostupné online. Archivované 2007-04-10 z originálu.
  7. Pseudocoelomata in: Freudig, Doris (ed.): Lexikon der Biologie. Gesamtausgabe in 15 Bänden und auf CD-ROM. 2004, 7200 str
  8. http://www.ucmp.berkeley.edu/aschelminthes/aschelminthes.html
  9. Freudig, Doris (ed.): Lexikon der Biologie. Gesamtausgabe in 15 Bänden und auf CD-ROM. 2004, 7200 str – v článku Nemathelminthes je to uvedené ako synonymum, ale v článku Pseudocoelomata je uvedené niečo iné.