Róbert Holub

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Róbert Holub
slovenský podnikateľ
Narodenie16. august 1969
Úmrtie5. október 1997 (28 rokov)
Národnosťrómska

Róbert Holub (* 16. august 1969, Spišské Podhradie – † 5. október 1997) bol slovenský podnikateľ, rómskeho pôvodu a zakladateľ zločineckej skupiny Holubovci, ktorá bola po ňom pomenovaná. Pochádzal zo Spišského Podhradia. V čase smrti bol ženatý a mal jedného syna. S rodinou býval v obci Vajkovce, neďaleko Košíc. V dome, ktorý jeho manželka nadobudla do osobného vlastníctva za nevyjasnených okolností. Bol majiteľom niekoľkých prevádzok v Košiciach, okrem iného aj erotického salónu Evelyn. Spoluvlastnil civilno-bezpečnostnú službu Secura, ktorej členovia boli osobnými strážcami rodiny Rezešovcov. Stál v pozadí privatizácie prešovského mäsokombinátu. Chcel sa dostať do dozornej rady VSŽ Košice.[1]

Holubovci[upraviť | upraviť zdroj]

Bol vrchným predstaviteľom zločineckej organizovanej skupiny, ktorá bola po ňom pomenovaná. Skupinu založil začiatkom deväťdesiatych rokov a pôsobila najmä v Košiciach a na východnom Slovensku. Medzi ďalších významných členov skupiny patrili: Štefan Fabián (†1997), Karol Kolárik (†1999), Dušan Borženský (†2021), Ladislav Badó (v súčasnosti si odpykáva trest za vraždy 23 rokov), Alexander Horváth (v súčasnosti si odpykáva trest za vraždy 23 rokov)[2] a ďalší. Skupina sa zaoberala vyberaním výpalného prostredníctvom CBS Secura, vydieraním, ekonomickou a násilnou trestnou činnosťou a vraždami. Holub a jeho zločinecká skupina mala spočiatku dobré vzťahy s ostatnými skupinami. Holub mal kontakty na Slovenskú informačnú službu a jej námestníka Jaroslava Svěchotu. Spočiatku rovnako veľmi dobre vychádzal aj so železiarenským magnátom Alexandrom Rezešom. Spolu so Štefanom Fabiánom bol prítomný pri vražde poľského podnikateľa Gregorza Szymaneka na chate v Polomke. V dome jeho manželky vo Vajkovciach bol brutálne mučený brat Alojza Kromku, Ján.

Záujem na likvidácií Holuba[upraviť | upraviť zdroj]

Tak ako o jeho odstránenie malo viacero ľudí záujem, bolo aj viacero dôvodov. Podľa výpovede Mikuláša Černáka[3] začal mať Holub neprimerané nároky na Jána Dopiriaka, s ktorým privatizoval prešovský mäsokombinát. Černák chcel nahradiť Holuba vo vedení skupiny Karolom Kolárikom, ktorý ho uznal ako najvyššiu autoritu v slovenskom podsvetí a navyše sa Černák stal krstným otcom Kolárikovho dieťaťa. Holub chystal odstránenie Kolárika a Horváta, ktorí prebehli k Černákovi a spolupodieľali sa na jeho likvidácií. Holuba oslovil námestník SIS Jaroslav Svěchota s požiadavkou zlikvidovať Mikuláša Černáka. Nezhody mal Holub ku koncu svojho života aj s Alexandom Rezešom, pre jeho snahu dostať sa do vedenia železiarni.

Smrť[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý pokus o jeho likvidáciu sa stal v pondelok 22. septembra 1997 na čerpacej stanici na sídlisku KVP v Košiciach. Maskovanému strelcovi na motorke sa pravdepodobne zasekla strelná zbraň. V osobe šoféra motorky Holub zrejme spoznal Alojza Kromku. Toho začala na Holubov pokyn celá skupina hľadať. Keď sa im ho nepodarilo nájsť, našli jeho brata Jána Kromku, ktorého vylákal na druhý deň do Košíc jeho blízky priateľ Peter Klešč. Spútaného ho priviezli do domu vo Vajkovciach. Tam sa z neho pokúšali brutálnou bitkou zistiť, kde sa Alojz skrýva. Ján Kromka nebol v kontakte so svojím bratom Alojzom a ani nevedel, kde sa nachádza. Nevedel ani čo sa stalo v pondelok 22. septembra v Košiciach, keďže sa o aktivity podsvetia nezaujímal. Pracoval ako čašník v jednom tatranskom hoteli. Po brutálnej bitke, mu pravdepodobne Fabián strelil dvakrát do hlavy. Mŕtveho ho vyhodili do poľa pri Ličartovciach, poliali benzínom a zapálili.[4] Následne sa podarilo Mikulášovi Černákovi 24. septembra 1997 vylákať Holuba na stretnutie do Bratislavy, s tým, že získal informáciu, kde sa Alojz Kromka skrýva. Po Holubovom príchode do Bratislavy sa usadili k jednému stolu v bare Amadeus v hoteli Danube. Krátko pred 20.00 hodinou vstúpil do baru maskovaný Jozef Roháč a spustil na Róberta Holuba a Štefana Fabiána streľbu. Po streľbe bol Fabián na mieste mŕtvy a Holub ťažko zranený. Holuba previezli do nemocnice na bratislavské Kramáre. Po dvoch neúspešných pokusoch ho najatý vrah Jozef Roháč zastreli z protiľahlej strechy v noci zo 4. na 5. októbra 1997. Vrah na neho vystrelil 24 striel. Zraneného Róberta Holuba zasiahol 4 krát do hlavy. Bol na mieste mŕtvy.[5]

Z vraždy Róberta Holuba boli obvinení ôsmi členovia černákovcov a sýkorovcov. Právoplatne z vraždy Róberta Holuba a Štefana Fabiána sú odsúdení Mikuláš Černák[5] a Alexander Horvát, ktorí uzavreli s prokurátorom dohodu o vine a treste[6]. Po smrti Róberta Holuba sa jeho zločinecká skupina rozdelila na tzv. Boržovcov a Kolárikovcov.

Tri dni pred Holubovou vraždou, 2. októbra 1997, bol zavraždený v byte Holubovho brata Jozefa v Košiciach Peter Klešč. Človek, ktorý vylákal Jána Kromku do Košíc. Z vraždy Petra Klešča, a pokusu o vraždu Jozefa Holuba boli právoplatne odsúdení Ladislav Badó, Alexander Horvát a Slavomír Surový.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Košické železo: VSŽ a vražda košického bossa [online]. Biztweet, [cit. 2017-02-11]. Dostupné online.
  2. WEBNOVINY.SK. Za vraždy Kromku a Klešča padli rovnaké rozsudky. Webnoviny.sk. Dostupné online [cit. 2017-02-11]. (po česky)
  3. MIKULÁŠ,, Černák,. Prečo som prelomil mlčanie. [s.l.] : [s.n.]. Dostupné online. ISBN 9788081145827.
  4. S., P E R E X , a.. Za vraždy Kromku a Klešča padli rozsudky 23 a 15 rokov - Pravda.sk. Pravda.sk, 2010-07-21. Dostupné online [cit. 2017-02-11].
  5. a b rozsudok [online]. [Cit. 2017-02-11]. Dostupné online.
  6. S., P E R E X , a.. Černák priznal naplánovanie vraždy Róberta Holuba - Pravda.sk. Pravda.sk, 2016-06-27. Dostupné online [cit. 2017-02-11].