Redaktor:Akvatam/Hannoverské kráľovstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
{{{názov}}}
1814 – 1866 Provincia Hannoversko 
Vlajka štátu
vlajka
Štátny znak
znak
Hymna: Heil dir, Hannover
Motto: Suscipere et Finire
Geografia
Mapa štátu
Hannoverské královstvo
Hannover
Obyvateľstvo
Štátny útvar
konštitučná monarchia
Vznik
Zánik
Predchádzajúce štáty:
Nástupnícke štáty:
Provincia Hannoversko Provincia Hannoversko

Hannoverskej kráľovstvo ( německy Königreich Hannover) vzniklo v októbri roku 1814 rozhodnutím Viedenského kongresu . Britský kráľ Juraj III. tak po napoleonských vojnách získal späť svoje hannoverskej dŕžavy. Kongres tiež rozhodol o územnej výmene s Pruským kráľovstvom, pri ktorej sa Hannoversko vzdalo Lauenburska výmenou za Východné Frízsko .

Personálna únia so Spojeným kráľovstvom skončila s nástupom kráľovnej Viktórie (vnučky Juraja III., dcéry jeho štvrtého syna Eduarda Augusta ) na britský trón v roku 1837 . Zatiaľ čo podľa vtedajšieho britského poriadku nastupovala dedička na trón v  prípade, že nemala žiadnzch bratov, v Hannoversku sa podľa Lex Salica vzťahoval prednostný nárok na trón na širší okruh mužských príbuzných. Hannoverským kráľom sa tak stal Ernst August I., piaty syn Juraja III.

Keď sa v roku 1866 schyľovalo k prusko-rakúskej vojne, pokúsilo sa Hannoverské kráľovstvo zachovať neutralitu. Pri hlasovaní v Nemeckom spolku 14. júna však podporilo návrh na mobilizáciu spolkových vojsk proti Prusku, čo o deň neskôr viedlo k vyhlásenie vojny zo strany Pruska. Hannoverská armáda ešte zvíťazila v bitke pri Langensalza 27. júna 1866, ale o dva dni neskôr však musela kapitulovať. Kráľ Juraj V. bol zbavený trónu a Hannoversko bolo pripojené k Prusku ako provincia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku hannoverské království na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

súvisiace články[upraviť | upraviť zdroj]

[[Kategória:Zaniknuté štáty Európy]]