Redaktor:Matroxko/Vakcína proti chorobe COVID-19

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vakcína proti chorobe COVID-19 je vakcína určená na získanie imunity proti chorobe COVID-19. Tvorbu vakcíny urýchlili poznatky o štruktúre a funkcii koronavírusov, ktoré boli získané pri výskume vakcín proti koronavírusovým chorobám SARS a MERS ešte pred vypuknutím celosvetovej pandémie koronavírusu SARS-CoV-2.

K decembru 2020 bolo v klinickom výskume 57 vakcín, z toho 40 v prvej a druhej fáze klinického skúšania a 17 v druhej a tretej fáze klinického skúšania. V tretej fázy klinického skúšania preukázalo niekoľko vakcín až 95% účinnosť pri prevencii infekcie COVID-19. Národné zdravotnícke agentúry schválili päť vakcín pre použitie, vrátane Tozinameranu od Pfizer-BioNTech, BBIBP-CorV od Sinopharm, CoronaVac od Sinovac, mRNA-1273 od Moderna a Gam-COVID-Vac od Gamaleya Research Institute.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Po objavení nového koronavírusu v decembri 2019 bola 11. januára 2020 zverejnená jeho genetická sekvencia, čo vyvolalo urgentnú medzinárodnú reakciu na prípravu prepuknutia a urýchlenie vývoja preventívnej vakcíny.

Vo februári 2020 Svetová zdravotnícka organizácia(WHO) uviedla, že neočakáva, že vakcína proti SARS-CoV-2 bude dostupná skôr ako za 18 mesiacov. Rýchly nástup pandémie na celom svete začiatkom roku 2020 však podnietila medzinárodné a vládne orgány a inštitúcie o urgentné zabezpečenie zdrojov na výrobu vakcín v čo najkratšej dobe.

V apríli 2020 odhadla WHO celkové náklady na vývoj troch alebo viacerých vakcín, každá rôznej technológie a inej distribúcie, na 8 miliárd USD. Na vývoji vakcíny pracovalo „takmer 80 spoločností a inštitútov v 19 krajinách“.

Predklinický výskum[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli 2020 vydala WHO vyhlásenie, v ktorom zastúpila desiatky vedcov po celom svete, v ktorom sa zaviazala k spolupráci na urýchlenom vývoji vakcíny proti COVID‑19. Koalícia WHO podporuje medzinárodnú spoluprácu medzi organizáciami vyvíjajúcimi vakcíny, národnými regulačnými a politickými agentúrami, finančnými prispievateľmi, združeniami verejného zdravotníctva a vládami, pokiaľ ide o výrobu úspešnej vakcíny v množstvách dostatočných na zásobenie všetkých postihnutých regiónov sveta.

Priemyselná analýza vývoja vakcín ukazuje, že miera zlyhania je 84–90%. Pretože COVID‑19 bol len nedávno objavený, vlastnosti jeho vírusu sa stále skúmajú a vyžadujú si inovatívne technológie a vývojové stratégie. Riziká spojené s vývojom úspešnej vakcíny vo všetkých krokoch predklinického a klinického výskumu sú preto vysoké.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku COVID-19 vaccine na anglickej Wikipédii.