Redaktor:Tomassyk/Leukémia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Leukémia, je skupina druhov rakoviny, ktorá sa zvyčajne začína v kostnej dreni a v dôsledku vysokého počtu abnormálne biele krvinky.[1] Tieto biele krvinky sú v podstate ich nezrelé formy nazývané aj ako blasty.[2] Medzi symptómy môže patriť krvácanie a zvýšená tvorba modrín, pocit únavy, horúčka, a opakujúce sa infekcie. Tieto príznaky súvisia s nedostatkom zdravých krvných buniek. Diagnóza sa obvykle určí na základe vyšetrenia krvi a kostnej drene.

Presná príčina vzniku leukémie nie je známa. Rôzne druhy leukémií môžu spôsobovať mať rôzne príčiny vychádzajúce z buď vrodených alebo vonkajších príčin. Medzi rizikové faktory patria fajčenie, ionizujúceho žiarenia, chemikálie (napr. benzén), predošlá liečba chemoterapiou, a downov syndróm. Ľudia s rodinnou anamnézou leukémie majú vyššie riziko vzniku choroby. Existujú štyri hlavné typy leukémie — akútna lymfoblastová leukémia (ALL), akútna myeloidná leukémia (AML), chronická lymfocytová leukémie (CLL) a chronická myeloidná leukémia (CML), okrem týchto poznáme aj ďalšie zriedkavejšie druhy.[3] Leukémie a lymfómy patria do širšej skupiny nádorov označovaných aj ako malignity krvotvorby a lymfatického systému, ktoré postihujú funkciu krvných elementov, kostnej drene a rôznych súčastí lymfatického systému.[4][5]

Liečebné protokoly môžu zahŕňať podľa potreby kombináciu chemoterapie, rádioterapie, molekulárnej cielenej terapie a transplantácie kostnej drene, ako aj podpornú starostlivosť a pri vyčerpaní všetkých dostupných liečebných možností aj  paliatívnu starostlivosť. Pri niektorých druhoch leukémií môže postačovať aj iba pravidelné odborné ambulantné sledovanie. Úspech liečby závisí od typu leukémie a veku pacienta. V rozvinutých krjinách sa výsledky liečby za posledné desaťročia výrazne zlepšili. U detí do 15 rokov, miera päťročného prežívania je rozmedzí od 60 do 85%, v závislosti od typu leukémie a štádia začatia jej liečby. 

Leukémia je najčastejším typom rakoviny u detí, pričom tri štvrtiny prípadov leukémie u detí tvoria akútne lymfocytové leukémie. V celkovej incidenciii 90% zo všetkých leukémií je diagnostikovaných u dospelých, kde AML a CLL sú najčastejšie. Populácia je viac postihnutá v rozvinutých krajinách.

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]