Ringstraße

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Časť Burgring uzavretá 1. mája 2013 pre dopravu
Plán Viedne pred výstavbou Ringstraße
Burgring v roku 1872
Stubenring, Museum für angewandte Kunst

Ringstraße alebo Okružná trieda [1] je okružná trieda okolo Vnútorného mesta vo Viedni. Bola budovaná od 60. do 90. rokov 19. storočia v zóne mestských hradieb zbúraných po roku 1857. Trieda s priliehajúcimi monumentálnymi stavbami predstavuje jednu z hlavných viedenských pamätihodností. Jej historizujúci sloh je niekedy označovaný ako Ringstraßenstil. Dĺžka triedy vrátane nadväzujúceho nábreží činí 5.2 km.

20. decembra 1857 cisár František Jozef I. rozhodol, že areály hradbových komplexov prestanú byť vojenským majetkom a vojenskou zónou. [2] V roku 1858 bola vypísaná architektonicko-urbanistická súťaž ktorej sa zúčastnilo 56 projektov. V súťaži zvíťazil návrh architekta Ludwiga Förstera podľa ktorého bola okružná trieda tiež realizovaná. Takmer súbežne prebehla architektonická súťaž aj v Brne za účasti prakticky tých istých architektov. Na urbanisticko-architektonickú súťaž nadväzoval celý sled architektonických súťaží na jednotlivé budovy. Akcia výstavby Ringstrasse je významným symbolom emancipácie, liberalizácie, demokratizácie a modernizácie spoločnosti. Vtlačila základné rysy niekoľkých mestám, najmä Viedni, Brnu a Grazu a je jednou z najvýznamnejších udalostí dejín architektúry a stavby miest 19. storočia v celosvetovom kontexte.

Po celej dĺžke Ringu je prevádzkovaná električková doprava, na nábreží Franz-Josefs-Kai je prevádzkované metro.

Princíp okružnej triedy na mieste zbúraných hradieb bol (aspoň čiastočne) uplatnený vo viacerých mestách bývalého Rakúska-Uhorska.

Členenie[upraviť | upraviť zdroj]

Časti Ringstrasse (v smere hodinových ručičiek) s významnými stavbami:

Okruh uzatvára Franz-Josefs-Kai (nábrežie Františka Jozefa) pozdĺž Dunajského kanála.

Fotogaléria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Viedeň. In: Pyramída
  2. Fred Hennings: Ringstraßen-Symphonie, 1. Satz 1857–1870, Es ist mein Wille, Verlag Herold, Wien 1963, S. 15

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ringstraße

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Ringstraße na českej Wikipédii a Wiener Ringstraße na nemeckej Wikipédii.