Robert Parker

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robert Allan Ridley Parker
Astronaut NASA
Robert Parker
Št. príslušnosťUSA
Narodenie14. december 1936 (87 rokov)
New York, New York, USA
Predchádzajúce zamestnaniefyzik
Čas vo vesmíre19 dní, 6 hodín a 52 minút
Kozmonaut od1967
MisieSTS-9, STS-35
Znaky misií

Robert Allan Ridley Parker (* 14. december 1936, New York, USA) je americký astronóm a astronaut z letov raketoplánom Columbia. Je registrovaný ako 129. človek vo vesmíre.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po strednej škole vyštudoval aj vysoké školy Amherst College a California Institute of Technology, kde získal vzdelanie doktora fyziky a astronómie. Od roku 1967 bol zamestnaný v NASA Headquarters vo Washingtone D.C.. Hlavným ťažiskom jeho práce bolo laboratórium Spacelab, viedol tiež vedecké pokusy výpravy Apollo 17. Bol vybraný do šiestej skupiny astronautov a absolvoval výcvik.[1].

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát letel v raketopláne vo svojich 46 rokoch v roku 1983. Bola to desaťdňová expedícia STS-9. Šesťčlennej posádke velil John Watts Young, ďalej v nej boli Brewster Shaw, Owen Garriott, Ulf Merbold z Nemecka a Byron Lichtenberg. Počas letu aktivovali Spacelab a vykonali niekoľko desiatok pokusov, hovorili s množstvom štátnikov aj rádioamatérov. Let bol úspešný.

Druhýkrát letel o 7 rokov neskôr, rovnaký raketoplán (to už bol jeho 10. let), misia STS-35 bola bez niekoľkých minút deväťdňová. Posádka bola sedemčlenná: Vance Brand, Guy Gardner, John Lounge, Jeffrey Hoffman, Samuel Durrance, Ronald Parise a Robert Parker. Hlavnou náplňou programu bolo pozorovanie, fotografovanie rôznych vesmírnych objektov s pomocou Astro-1 a ďalekohľadu BBXRT. Veľmi úspešný let bol skrátený o deň kvôli počasie v mieste pristátia na základni Edwards v Kalifornii.

Pri svojich dvoch letoch strávil vo vesmíre 19 dní.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha : Práce, 1982. Kapitola Američtí astronauti pro lety na raketoplánech, s. 456. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Robert Parker na českej Wikipédii.