Root.cz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Root.cz je český internetový spravodajský server, zameraný prevažne na operačný systém Linux, slobodný softvér, internetové dianie a oblasť informačných technológií.

Server založili bratia Tomáš Krause a Michal Krause ako projekt vlastnej firmy 4Web a prvý článok na Root.cz vyšiel 26. januára 1999. Server okrem spravodajstva pravidelne prináša taktiež recenzie, návody, tipy a triky určené profesionálom, zároveň tiež obsah približuje Linux širokej počítačovej verejnosti. V roku 2002 sa firma 4Web spojila so spoločnosťou Internet Info, s.r.o. (servery Lupa.cz, Měšec.cz atď.), ktorá je jeho súčasným vydavateľom.

Obsah serveru[upraviť | upraviť zdroj]

Spravodajský server Root.cz vydáva denne 1 až 3 články a približne osem aktualít (správičiek), ktoré sú formou kratších článkov, informujúcich predovšetkým o aktuálnom dianí.

Od januára 2005 sú k dispozícii tiež diskusie, v ktorých môžu čitatelia diskutovať o súvisiacich témach, riadiť začiatočníkom a riešiť aktuálne problémy.

Od septembra 2006 sú súčasťou servera aj blogy. V nich môžu čitatelia písať tematické články, ktoré súvisia so zameraním serveru. Blogovací systém je prísne moderovaný a môžu byť publikované len texty, ktoré spĺňajú takzvaný kódex blogera. V ňom sa autor predovšetkým zaväzuje, že sa bude tematicky držať zamerania servera. Spustená bola tiež wiki, v ktorej možno nájsť čitateľské tipy, triky, návody, informácie o softvéri a pod. Na wiki prebiehal aj český preklad knihy Slobodná kultúra Lawrence Lessiga.

V decembri 2007 pribudla ďalšia služba – elektronická knižnica. V nej možno nájsť knihy, manuály, návody, príručky a ďalšie materiály, týkajúce sa nielen Linuxu. Všetky materiály sú k dispozícii pod licenciami, ktoré dovoľujú slobodné šírenie diel. Knihy sú zoradené tematicky a je možné v nich fulltextovo vyhľadávať.[1]

V januári 2008 bol otvorený archív manuálových stránok. V ňom je k dispozícii niekoľko tisíc stránok triedených do mnoho kategórií s možnosťou fulltextového vyhľadávania.

Koncom januára 2008 bolo spustené nové diskusné fórum, ktoré návštevníkom ponúka pohodlné a moderné prostredie pre riešenie nielen technických problémov. Pribudla podpora avatarov a takzvaná aura, ktorá vyjadruje dôveryhodnosť daného diskutéra.

V januári 2016 dostala stránka po 11 rokoch nový vzhľad, ktorý výrazne zmenil tvár pôvodného serveru.[2]

Komunita a „folklór“[upraviť | upraviť zdroj]

Pre svoju jedinečnú pozíciu je server vnímaný ako médium českej linuxovej komunity a mnoho čitateľov má k Root.cz podstatne citovejší vzťah ako k bežnému internetovému médiu.[chýba zdroj] Niektoré osoby spojené s Root.cz sa stali svojho druhu celebritami – zvlášť Drahomíra „Johanka“ Doležalová (korektora a bývalá šéfredaktorka serveru).[chýba zdroj]

Pôvodne patril k serveru tiež butik, ktorý ponúkal tematický tovar, ako sú trička, mikiny, ručníky, tanga a ďalšie. Zvyčajne bol na nich zobrazený tučniak Tux či nápis Linux.

Od októbra 2005 k serveru patrí tiež pravidelný sobotňajší komiks, ktorý humornou formou poukazuje na aktuálne problémy nielen vo vnútri linuxovej komunity. Pôvodný komiks pripravovala až do júla 2006 známa komiksová dvojica Jojin&HedgeHog. Neskoršie komiks pripravoval Tomáš Kučera, po ňom Petr Šimčík, následne Jana Lučeničová a po nej Jiří Hovorka.

Od 28. januára 2019 bola, po dvadsiatich rokov fungovania servera, zavedená povinná registrácia pre pridávanie príspevkov vo fóre a pod články.[3] Toto opatrenie, spolu so zakázaním diskusií pod komiksami, malo za následok zánik miestneho folklóru a komunity.[chýba zdroj]

Šéfredaktori[upraviť | upraviť zdroj]

OpenMagazin[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2009 sa Root.cz podieľa na vydávaní magazínu OpenMagazin.

Zobrazovanie reklamy[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2014 zaviedol server zobrazovanie výrazného žltého pruhu s textom „Prosíme, neblokujte reklamu na našom webe. Je to hlavný zdroj našich príjmov. Ďakujeme.“ Zdôvodnenie Root.cz bolo, že blokovaním reklamy čitatelia poškodzujú autorov a redakciu a stávajú sa „čiernymi pasažiermi“ na stránke.[4] Informačný pruh sa zobrazoval aj v prípade, že návštevník v prehliadači vypol JavaScript.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Root.cz: Nová elektronická knihovna na serveru Root.cz [online]. iinfo.cz, 2007-12-13, [cit. 2021-06-29]. Dostupné online.
  2. Redakce. Přepínáme na nový Root… teď [online]. root.cz, 2016-01-27, [cit. 2021-06-29]. Dostupné online.
  3. Redakce. Po dvaceti letech měníme diskuse, chceme je udělat užitečnější pro čtenáře [online]. root.cz, 2019-01-28, [cit. 2021-06-29]. Dostupné online.
  4. Proč neblokovat reklamu na Root.cz? [online]. root.cz, 2014-04-09. Dostupné online. Archivované 2014-06-08 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Root.cz na českej Wikipédii.